Durerile de spate: Topul celor mai frecvente cauze

0

Durerile de spate apar indiferent de domeniul de activitate și de vârstă. În funcție de diagnosticul stabilit de medicul specialist, tratamentul va fi personalizat pentru a răspunde nevoilor pacientului. Neglijarea durerii sau tratarea superficială poate dăuna în timp, putându-se ajunge la probleme mai grave de sănătate sau la complicații inutile. 

 

Durerea de spate poate fi resimțită de-a lungul coloanei vertebrale, de la gât, până în regiunea șoldurilor. Deși de cele mai multe ori cauza nu este una gravă și în scurt timp va dispărea, sunt și situații în care durerea durează mai mult sau revine. O vizită la medic, un diagnostic complet și un tratament adecvat vor duce la soluționarea acestei probleme de sănătate. 

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate. 

1. Probleme osoase

Oasele au tendința de a se subția odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât la bătrânețe acestea pot fi foarte subțiri sau poroase, motiv pentru care apar problemele. Demineralizarea osoasă poate duce la osteoporoză la femei, iar ruptura discurilor intervertebrale dă dureri de spate intense și poate limita mișcările zilnice. Aceasta înseamnă și o leziune la nivelul mușchilor, articulațiilor, tendoanelor și nervilor din jurul formațiunilor osoase. 

Medicii recomandă kinetoterapie pentru durerile de spate, cel puțin pentru ameliorarea simptomelor, pacienții fiind ajutați să se descurce în noile condiții. 

2. Poziția în mers și în repaus

Postura este importantă atât în momentul deplasării, cât mai ales în perioadele de repaus. Acest lucru reprezintă grijă sporită pentru modul în care coloana vertebrală și spatele reacționează la diverse activități sau când stați. O poziție corectă este importantă pentru sănătatea generală a organismului, fără a pune prea mare presiune pe coloana vertebrală, pentru a evita durerile de spate. 

Persoanele care lucrează în aceeași poziție o lungă perioadă de timp, în picioare sau pe scaun, trebuie să fie foarte atente pentru că riscul de apariție a durerilor de spate în aceste cazuri este cu atât mai mare, dacă nu este menținută postura corectă. 

3. Obezitatea

Persoanele supraponderale adaugă o greutate în plus structurii osoase, ceea ce poate duce la apariția durerilor de spate în locuri diferite, dar cu o mai mare pondere în zona lombară și sacrală. Pentru că în cazul unei persoane obeze repartiția greutății nu mai are loc în condiții normale, pot să apară și alte afecțiuni asociate care pot reprezenta un risc crescut pentru sănătate. 

4. Încălțăminte necorespunzătoare

Femeile care poartă tocuri și stau încălțate o lungă perioadă de timp se pot trezi cu dureri de spate atât în zona gâtului, cât și în regiunea lombară. Purtarea tocurilor poate determina o modificare la nivelul vertebrelor și presiune în plus pe coloană. 

Și la bărbați există posibilitatea apariției durerilor de spate dacă încălțămintea nu este adecvată. În funcție de specificul activității este nevoie de o atenție sporită acordată încălțărilor, pentru a avea susținere pentru spate sau pentru ameliorarea durerilor. 

5. Salteaua și perna nepotrivite

Poate părea ciudat să atragem atenția asupra acestor aspecte, dar salteaua oferă suportul necesar spatelui pentru a se menține în poziția corectă. O saltea aleasă în conformitate cu nevoile fiecărei persoane, nici prea tare, dar nici moale și o pernă de calitate, vor contribui decisiv la un somn neîntrerupt peste noapte și la un început de nouă zi perfect, lipsit de dureri. 

6. Mișcare vs. lipsa activității

Mișcarea este esențială pentru o viață sănătoasă, dar aceasta trebuie să se facă ținând cont de câteva criterii importante. Fără o încălzire prealabilă bună, o mișcare greșită poate produce o durere de spate, pe fondul întinderii unui ligament. 

În același timp, mișcarea frecventă asigură mușchilor și oaselor suportul necesar pentru a se menține, dar și pentru a evita degradarea și instalarea rigidității. 

Mai sunt și alte cauze ale apariției durerilor de spate, printre acestea numărându-se: spondiloza, infecțiile bacteriene sau fungice de la nivelul coloanei vertebrale sau alte infecții, cancerul, pietrele la rinichi și chiar infecțiile de la nivelul rinichilor. 

 

O mișcare greșită, o greutate prea mare ridicată sau cărată, probleme osoase sau musculare, osteoporoză, purtarea unor încălțări nepotrivite, o poziție greșită în mers și în repaus, toate pot produce dureri acute sau cronice în zona spatelui. Dacă durerile persistă sau cresc în intensitate, mergeți la medic pentru ajutor de specialitate. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.