După 30 de ani: cum se vede Revoluția în filmele regizorilor români

0

Cel mai important eveniment din istoria recentă a României a fost poate și cel mai mediatizat. Se spune că în 1989 s-a transmis pentru prima dată în direct o revoluție, dar deși avem un număr mare de înregistrări din acele zile zbuciumate, lucrurile sunt în continuare foarte neclare. Totuși, avem un fapt rarisim în istoria televiziunii surprins pe camere – să vezi o execuție în ziua de Crăciun nu e puțin lucru, dar dacă o țară întreagă a asistat, pe jumătate ușurată și pe jumătate îngrozită, la procesul și împușcarea soților Ceaușescu, acest lucru nu se datorează neapărat libertății de exprimare proaspăt dobândite a televiziunii sau dorinței de a documenta istoric un moment important, ci mai degrabă propagandei repuse în funcțiune chiar din primele zile ale formării noii ordini sociale.

La fiecare sfârșit de an se discută despre confiscarea protestelor, dacă a fost vorba mai degrabă de o lovitură de stat și despre cum speranțele acelor generații s-au transformat rapid în dezamăgiri. Nu întâmplător, revoluția din 1989 a fost un subiect intens explorat în filme documentare sau de ficțiune, în chei cât mai diverse. „Încă un film despre Revoluție?, se spunea adesea pe la jumătatea anilor 2000, când mulți dintre regizorii așa-numitului Nou Val românesc începeau să dezgroape o traumă colectivă despre care s-a vorbit insuficient în manualele de istorie.

Videogramele unei revoluții

Poate cel mai relevant astfel de document rămâne filmul de montaj Videogramele unei revoluții (1992). În timpul evenimentelor din decembrie 1989, protestatarii au ocupat un studio al televiziunii de stat, transformând revoluția în cel mai de succes show. Proaspăt…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.