Drepturile persoanelor cu dizabilităţi în România
Astăzi, 3 decembrie 2019, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, se împlinesc opt ani de când statul român şi-a luat angajamentul că va implementa obligaţiile ce decurg din ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.
Centrul de Resurse Juridice, Asociaţia Proact Suport, Asociaţia Tonal, Asociaţia Ceva de Spus, UnLoc – Fundaţia Speranţa, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Furnizoare de Servicii Sociale (FONSS), Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din Protecţia Copilului (FONPC)Fundaţia SERA România, Reţeaua Furnizorilor de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (Dizabnet), Confederaţia Caritas România, Hope and Homes (HHC), Asociaţia Estuar, Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi
solicită Doamnei Violeta Alexandru, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, următoarele:
1. Aprobarea de urgenţă a hotărârii de guvern privind standardele de cost actualizate pentru a îndeplini obligaţia implementării calităţii, pentru a asigura servicii sociale la standardele de calitate existente şi pentru a respecta dreptul persoanelor cu dizabilităţi la un standard de viaţă şi de protecţie socială adecvată.
2. Facilitarea accesului nerestricţionat al organizaţiilor neguvernamentale la persoanele cu dizabilităţi închise în instituţii astfel încât aceştia să poată fi apăraţi şi să aibă acces la justiţie.
3. Modificarea prevederilor legale care menţin conflictul de interese între minorul sau adultul cu dizabilităţi instituţionalizat şi reprezentantul legal, care este şi managerul serviciilor sociale furnizate acestora.
Context:
În România sunt aproximativ 30.000 de persoane cu dizabilităţi închise în aproximativ 800 de unităţi de asistenţă socială şi psihiatrie, din care:
* mor anual în medie 1.300 de persoane cu dizabilităţi;
* din lipsa serviciilor psihosociale adecvate şi a îngrijirii într-un…
Citeste continuarea AICI