Despre‌ ‌toaletarea‌ ‌pomilor‌

0

Chiar dacă ai o întreagă livadă sau câțiva pomi în grădina ta, probabil că știi cât este de importantă toaletarea acestora. Acest proces constă în eliminarea unor ramuri bolnave sau scurtarea unor ramuri pentru a facilita accesul luminii la toți mugurașii și pentru a armoniza dezvoltarea fructelor. Printre ustensilele necesare pentru toaletare putem enumera foarfeca pomi sau foarfeca gradina (pentru ramurile mici și subțiri).

Chiar dacă ai o întreagă livadă sau câțiva pomi în grădina ta, probabil că știi cât este de importantă toaletarea acestora. Acest proces constă în eliminarea unor ramuri bolnave sau scurtarea unor ramuri pentru a facilita accesul luminii la toți mugurașii și pentru a armoniza dezvoltarea fructelor. Printre ustensilele necesare pentru toaletare putem enumera foarfeca pomi sau foarfeca gradina (pentru ramurile mici și subțiri).

Când este recomandată toaletarea pomilor?

De regulă procesul de toaletare are loc în perioada repausului vegetativ, adică toamna târziu sau primăvara devreme. Este important de reținut  că ramurile trebuie tăiate atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute. Toaletarea pomilor pe timpul frigului îi face mult mai vulnerabili și acest lucru poate afecta modul în care se vor dezvolta și vor face fructe.

Cum toaletăm copacii în mod corect?

Atunci când tai o crenguță mică, practic încurajezi creșterea unor noi crenguțe. Ai grijă să tai creanga deasupra unui mugure orientat spre exterior, întrucât aceasta va fi direcția pe care o va căpăta noua creangă. De asemenea, încearcă să le tai la un unghi de 45 de grade, pentru a preveni apariția bolilor sau deteriorarea din cauza apei. Când vine vorba de ramurile mari, poți apela la ustensile mai puternice, precum un ferăstrău. Nu uita, în cazul crengilor mari, acestea trebuie îndepărtate de la baza lor.

De ce este important să toaletăm și coroana copacului?

Toaletarea coroanei constă în eliminarea unor ramuri pentru a reduce densitatea copacului. Eliminarea acestor ramuri favorizează penetrarea soarelui și circulația aerului. De asemenea, poate proteja crengile încercate de vânt, gheață sau zăpadă.

Pentru a ridica coroana, este necesară eliminarea progresivă a crengilor de jos. Această metodă trebuie efectuată treptat, pe o perioadă mai lungă de timp, deoarece îndepărtarea mai multor ramuri inferioare poate afecta și slăbi copacul.

În cazul în care dorești să te apuci de toaletarea copacilor, nu uita, este important să utilizezi ustensile puternice și de calitate, pentru ca munca ta să fie mult mai ușoară, iar efortul depus să fie mai mic.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.