Deschiderea unei afaceri în agricultură: 5 sfaturi utile

0

Există în continuare oportunități de a deschide o afacere în agricultură, cu condiția să conștientizezi munca ce trebuie depusă și să ții cont de unele sfaturi.

1.  Alegerea terenului agricol

Terenul agricol joacă un rol decisiv, într-o viitoare afacere agricolă. El generează costuri periodice de îngrijire, dar aduce și profit, prin productivitatea lui. Cu alte cuvinte, este fundamental în viabilitatea afacerii.

 

Un agronom îți poate oferi informații esențiale despre sol, cum ar fi fertilitatea, drenajul sau nutrienții de care are nevoie, mai ales dacă nu ai suficientă experiență în testarea lui. Poți face pe cont propriu teste de laborator, pentru a vedea dacă solul este productiv pentru culturile de care ești interesat.

 

Dincolo de alegerea terenului agricol, accesul la surse de irigare este o condiție obligatorie, de care va trebui să te preocupi. Cel mai probabil, va fi necesară o investiție în acest sens.

2.  Găsește oportunitățile

Indiferent de suprafața agricolă pe care o deții, agricultura modernă înseamnă găsirea celor mai bune oportunități. Așadar, trebuie să găsești culturi agricole care sunt căutate pe piață, astfel încât să menții prețuri constante și să obții un profit bun.

 

Există culturi profitabile pe suprafețe mari, în special când vorbim de culturile cerealiere de bază în alimentația oamenilor și a animalelor, dar mai sunt și o serie de culturi profitabile pe suprafețe mici. De exemplu, salata este o cultură profitabilă în sezonul rece, cireșele au un preț ridicat de comercializare, iar șofranul și cartoful mov sunt considerate oportunități de nișă, în agricultura autohtonă.

 

Totodată, ține cont de specificul local al zonei în care îți dezvolți afacerea, respectiv de oportunitățile de afaceri din regiune. De exemplu, orzoaica poate fi o cultură cu potențial, dacă există în apropiere o fabrică de bere, interesată de această materie primă.

3.  Acordă atenție depozitării

Va fi necesar ca orice recoltă să fie depozitată într-un mod corespunzător. Prin urmare, înainte de a lua decizia de a începe o afacere cu un anumit tip de cultură, documentează-te cu privire la condițiile de depozitare și de păstrare a recoltei.

 

De exemplu, umiditatea este un factor decisiv nu doar pentru depozitarea graului, ci și pentru majoritatea culturilor, indiferent că sunt legume sau fructe. În lipsa unor măsuri, cum ar fi ventilarea depozitului, o umiditate ridicată poate periclita recolta depozitată, prin urmare, vei avea pierderi economice.

4.  Achiziționează utilaje agricole

O afacere în domeniul agriculturii nu se poate face eficient și productiv, fără achiziția utilajelor agricole necesare culturilor.

 

În funcție de cultura agricolă, vei avea nevoie de: utilaje pentru prelucrarea solului, atomizoare pentru tratamente și de un tractor, în cazul suprafețelor agricole mari. Chiar și afacerile pe suprafețe mici au nevoie de utilaje agricole de bază, așa cum este motosapa. Totodată, există soluții tehnice personalizate, pentru atingerea obiectivelor agricole dorite.

 

Utilajele ajută la atingerea performanțelor agricole, cu eforturi fizice minime și rapiditate în realizarea proceselor de întreținere sezonieră a solului.

5.  Investește în noile tehnologii

Tehnologia își face simțită prezența în toate domeniile, iar agricultura nu face excepție. Au apărut drone agricole, senzori agricoli sau aplicații software de gestionare a fermei agricole, care te vor ajuta să gestionezi producția.

 

În termeni de specialitate, vorbim despre existența unei agriculturi de precizie, în care cultura este analizată digital, cu aparate speciale ușor de monitorizat. De exemplu, poți afla temperatura și umiditatea din aer ori sol, cantitatea de nutrienți din sol, intensitatea luminii sau viteza și direcția vântului. Cu astfel de tehnologii moderne implementate, vei lucra terenul mai precis, mai eficient și mai durabil.

 

O afacere în domeniul agricol vine cu foarte multe provocări. Odată stabilit un plan pe termen lung, vei culege atât roadele muncii depuse, cât și profituri mulțumitoare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.