Cum te pregătești pentru venirea pe lume a unui copil?
Urmează să devii mamă? Acesta este un moment cu adevărat special, însă trebuie să te asiguri că și cel mic se va simți confortabil și în siguranță. Iată ce pregătiri sunt necesare!
Pătuțul
În general, un copil mic petrece peste jumătate din zi dormind. Iar tu, ca părinte, mai mult ca sigur îți dorești să facă asta în cele mai bune condiții. Paturile pentru copii sunt scumpe, dar un împrumut IFN se aprobă rapid și vei putea să ai acces la suma necesară. Salteaua modelului ales trebuie să fie tare, pentru o susținere optimă a coloanei vertebrale. Pe lângă asta, patul trebuie să poată fi reglat în funcție de înălțime, pentru că acest lucru va fi necesar pe măsură ce micuțul va crește. Caută un model pliabil sau din lemn și cu bare laterale. De asemenea, decide-te dacă vrei să aibă spațiu de depozitare pentru pijamale și perne sau un perete detașabil!
Căruciorul
Vei avea nevoie de un cărucior pentru plimbări. Investește într-un model de calitate, ce poate fi folosit pe orice drum și care conține centură de siguranță și copertină. În prima faza, poți opta și pentru un landou. Dar după șase luni, treci pe un model sport. Verifică-i dimensiunile înainte de a-l cumpăra! Măsoară spațiul din casă și pe cel din portbagajul mașinii, pentru a fi sigură că nu vor fi probleme.! Ca și manevrabilitate, cărucioarele cu mânerul întreg sunt mai ușor de folosit decât cele cu două mânere. Cât despre cadru, acesta e bine să fie metalic, fiindcă oferă stabilitate. Indiferent ce model alegi, căruciorul trebuie testat în magazin. Astfel, vei fi sigură că funcționează perfect și știi că o să ai parte și de un certificat de garanție.
Scaunul de mașină
Legislația din România nu permite transportarea bebelușului cu autoturismul dacă cel mic nu este într-un scaun auto omologat. Iar sancțiunea pentru încălcarea legii este o amendă de 450 de lei. Ca să nu întâmpini probleme, micuțul tău va trebui așezat pe bancheta din spate. Se va monta scaunul la un unghi de 30-45 grade, deoarece acesta este nivelul optim pentru a nu întrerupe fluxul respirației. Alege un model cu suport pentru cap și care să îmbrace zona gâtului celui mic, deoarece așa va fi mai protejat.
Bagajul pentru maternitate
În săptămânile dinaintea nașterii, poți intra oricând în travaliu. Din acest motiv, ar fi bine să ai pregătit un bagaj pentru maternitate. Pe lângă actele necesare pentru spital, împachetează și niște obiecte de igienă personală. Vei avea nevoie de prosop, săpun, periuță de dinți și șampon. Pentru cel mic îți trebuie șervețele umede, pudră, scutece și câteva hăinuțe. Crearea întregului bagaj se va face în funcție de preferințele tale. Pentru comoditate, poți adăuga și un halat de baie, împreună cu o pereche de papuci sau o pernă de acasă.
Ce să faci dacă ți-e teamă de ce va urma?
Să aduci un copil pe lume este un moment frumos, însă trebuie să fii pregătită pentru acest proces și la nivel mental. De aceea, informează-te cât mai mult în legătură cu subiectul. Frica este creată de instinctul matern și nu trebuie să te ferești de aceasta, ci doar să o accepți.
Documentează-te în legătură cu transformările prin care trece corpul tău și află ce ai de făcut în continuare, pentru a nu fi luată prin surprindere. Concentrarea scăzută, sentimentele de anxietate și lipsa de somn sunt efecte normale și vei reuși să le depășești după o perioadă. Iar dacă respecți sfaturile enumerate mai sus, vei fi pregătită pentru a-l aduce pe lume pe cel mic și te vei putea bucura mai mult de asta.