Cum să alegi un iaurt sănătos?
Iaurtul este un aliment bogat în proteine, vitamine, calciu și alte minerale importante, iar consumul său regulat a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei până la susținerea sănătății sistemului osos și a celui imunitar.[3] Pentru a beneficia de toate aceste beneficii, este important să alegi un iaurt sănătos. Acest lucru nu este neapărat ușor, mai ales dacă ținem cont de gama largă și variată de astfel de produse disponibilă în magazine. Ți-am pregătit însă câteva sfaturi care te vor ajuta să faci alegeri mai bune pentru tine și familia ta.
- Citește întotdeauna cu atenție eticheta produsului
Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de alege un iaurt (sau orice alt aliment) este să citești cu atenție eticheta acestuia. În acest fel, vei afla exact ce ingrediente conține, dar și care este valoarea sa nutrițională. Un iaurt de calitate ar trebui să conțină doar lapte și fermenți lactici atent selecționați, fără lapte praf, conservanți sau arome artificiale. Astfel de aditivi pot influența negativ calitatea și beneficiile nutriționale ale iaurtului.[1][3]
Încearcă să optezi un iaurt cu cât mai puține ingrediente și concentrează-te pe detalii precum procentul de grăsimi sau cantitatea de proteine pe care o conține (un iaurt cu conținut ridicat de proteine te va face să te simți sătulă mai mult timp), dar și dacă are zahăr adăugat și cât – este de preferat să alegi un iaurt fără sau cu cât mai puțin zahăr adăugat și să eviți iaurturile cu îndulcitori artificiali.[3]
- Alege iaurt integral
Chiar dacă are mai multe calorii, iaurtul integral poate reprezenta o alegere mai bună decât cel fără grăsimi, care este posibil să aibă mai mult zahăr adăugat. În plus, grăsimile din iaurtul integral pot avea efecte pozitive asupra sănătății tale, contribuind, de exemplu, la reducerea riscului anumitor afecțiuni, dar și îmbunătățirea nivelului glicemiei ori la reducerea inflamației.[1]
Încearcă deci să alegi mai degrabă iaurturi din lapte integral, de preferat pasteurizat la temperatură joasă (în acest fel își păstrează toate proprietățile), cum este și iaurtul cu fructe Artesana.
- Optează pentru iaurturi care conțin probiotice
Probioticele sunt bacterii cu multiple beneficii pentru sistemul digestiv și sănătatea generală a organismului. De exemplu, ele pot contribui la ameliorarea simptomelor intoleranței la lactoză, a diareei asociată cu tratamentul cu antibiotice (atât la adulți, cât și la copii) sau a constipației, la creșterea imunității, la reducerea colesterolului, a glicemiei și chiar și a tensiunii arteriale.[1]
Toate iaurturile conțin culturi active sau culturi vii, însă cantitatea și viabilitatea acestora pot fi afectate de diverși factori, inclusiv celelalte ingrediente adăugate, tratamentele termice, omogenizarea și temperatura de fermentație.[2] De aceea, este de preferat să eviți iaurturile care au fost tratate termic sau pasteurizate după ce au fost adăugate probioticele.[1]
- Verifică perioada de valabilitate
Acest lucru este important nu doar pentru a te asigura că nu cumperi un iaurt expirat, ci și pentru că perioada de valabilitate a acestuia îți poate spune multe despre cât de natural este el și despre nivelul său de procesare.
Alegerea unui iaurt cu adevărat sănătos poate părea o misiune dificilă, însă îți va fi mai ușor să iei decizia corectă dacă ții cont de sfaturile de mai sus. În general, este indicat să alegi un iaurt cu cât mai puține ingrediente, care conține culturi de bacterii vii, active, ce pot contribui la menținerea sănătății organismului. Indiferent că este vorba de iaurt simplu sau cu fructe, integral sau degresat, nu uita că trebuie să alegi unul al cărui gust este pe placul tău. În caz contrar, nu-l vei consuma, ceea ce înseamnă că nici nu te vei putea bucura de toate beneficiile pe care un astfel de produs le poate oferi.
Bibliografie:
- Jones, Taylor. „How to Choose the Best Yogurt for Your Health”, Healthline, www.healthline.com/nutrition/best-yogurt-for-health
- Neda Mollakhalili Meybodi, et al. „Probiotic Viability in Yoghurt: A Review of Influential Factors”, International Dairy Journal, www.researchgate.net/publication/342340137_Probiotic_viability_in_yoghurt_A_review_of_influential_factors
- „Your Complete Guide to Choosing a Yogurt to Meet Your Needs”, Harvard Health, www.health.harvard.edu/staying-healthy/your-complete-guide-to-choosing-a-yogurt-to-meet-your-needs