Cum să alegi o mașină sigură?
Siguranța trebuie să fie unul dintre primele criterii în alegerea mașinii tale. Piața automobilelor este atât de dezvoltată încât chiar și cei mai mari specialiști au de ales dintr-o gamă variată de caracteristici. Dincolo de marcă, model, motorizare, clasă sau buget, cu toții ne dorim mașini sigure, care să ne ajute să ajugem de fiecare dată la destinație în siguranță, împreună cu cei dragi. În cazul unui accident rutier, elementele de siguranță ale unui autoturism pot face diferența între pagubele strict materiale și cele omenești.
Verifică rezultatele testelor de siguranță
Cea mai cunoscută testare a siguranței oferite de automobilele noi este Euro NCAP (European New Car Assessment Programme), o organizație non-profit care se bucură de sprijinul mai multor guverne europene. Specialiști în materie de siguranță simulează diverse condiții de accident rutier cu ajutorul unor manechine instalate ca șofer și pasageri, inclusiv în scaunele speciale pentru copii. Verifică rezultatele acestor teste pentru modelul de mașină pe care îl urmărești, în special în ceea ce privește coliziunea frontală, căreia îi revine cel mai mare procent de accidente. Din acest punct de vedere, poți considera că ai făcut un pas înainte cu noul Ford Puma, care în 2019 a obținut calificativul maxim de 5 stele la testarea Euro NCAP a unei mașini cu dotări standard.
Airbagurile salvează vieți
Pernele de aer sunt printre cele mai importante dispozitive care reduc din daunele provocate de accidentele rutiere și ajung zilnic să salveze vieți. Dacă echiparea cu airbaguri frontale este una standard pentru majoritatea producătorilor de autoturisme, preocuparea ta trebuie să fie pentru zonele laterale și dorsale. Airbagul lateral pentru zona capului în dreptul stâlpului centurii de siguranță este extrem de folositor în cazul unui impact lateral. Același mecanism intră în funcțiune și în cazul răsturnării mașinii, prevenind loviturile deosebit de dure provocate de această manevră violentă pentru coloana vertebrală și cap.
ABS și ESP
Sistemul ABS face parte din alfabetarul normelor de siguranță ale unei mașini. Acesta previne blocarea roților în timpul frânării și implicit alunecarea pe carosabil, reducând considerabil distanța de oprire. Senzația avută la volan în momentul în care intră în funcțiune ABS-ul este de frână sacadată succesiv, pe care o simți în pedală. În legătură cu frâna ABS, dar la un nivel superior de siguranță este sistemul de control electronic al stabilității (ESC sau ESP), care intervine automat în momentul detectării unui derapaj sau patinaj. Practic, ESP-ul detectează când șoferul pierde controlul asupra mașinii și acționează electronic sistemul de frânare până când recapeți echilibrul pe carosabil. Marele avantaj este că sistemul acționează computerizat asupra fiecărei roți în parte, prevenind supravirarea sau subvirarea, în funcție de suprafețele pe care rulează fiecare. Unele mecanisme reduc automat puterea motorului, oprind alimentarea cu carburant, ajutând astfel la recăpătarea controlului de la volan.
Cele mai noi tehnologii
Grija pentru pietoni reprezintă o constantă a producătorilor de automobile. Dorința unanimă este evitarea totală a accidentelor ce implică pietoni, de aceea mașinile sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație care urmăresc dinamica frontală în cele mai diverse condiții meteorologice sau de luminozitate. Specialiștii de la nesteautomotive.ro recomandă noul Ford Puma pentru sistemele de menținere a tracțiunii și stabilității, dar și pentru tehnologiile inteligente de asistență concepute pentru a proteja atât șoferul, cât și pasagerii, ceilalți participanți la trafic și mai ales pietonii de pe carosabil.
Testează înainte de a cumpăra
Majoritatea producătorilor și dealerilor de mașini permit efectuarea unui drive-test înainte de a hotărî achiziția. Un drum prin oraș te poate ajuta să verifici comportamentul mașinii în timpul manevrelor de depășire, distanța de frânare sau funcționalitatea tehnologiilor de siguranță.
Criteriul siguranței personale la volan, a pasagerilor care te însoțesc și a celorlalți oameni aflați în trafic este unul dintre cele mai importante atunci când dorești să-ți cumperi o mașină. Un element funcțional de siguranță poate face diferența dintre o tamponare ușoară soldată doar cu pagube materiale și o tragedie.