Cum putem evita o ceartă?
De câte ori aţi auzit o persoană susţinând că ar face orice ca relaţia lui să revină la forma de început? Pentru că, odată cu timpul, divergenţele şi dezacordurile din relaţie devin din ce în ce mai greu de controlat. Din cauza diferenţelor de percepţie şi de abordare a unei probleme dintre cei doi, discuţia poate devia într-o ceartă. Odată ajunşi la o ceartă nu se pun în joc numai sentimentele dar şi relaţia dintre parteneri. Aşa cum comunicarea este cel mai important element al oricărei relaţii, certurile pot fi cele mai dăunătoare.
O modalitate de evitare a conflictului este aducerea de argumente pro si contra. Astfel vă veţi simţi ca o echipă ce munceşte împreună în scopul rezolvării unei probleme comune, iar nu ca doi rivali. Încercaţi să duceţi tratative în cazurile în care nimeni nu este dispus să facă un compromis dar evitaţi sub orice formă disputa. Aceasta este privită de fiecare ca o luptă pentru dreptul de a avea un cuvânt de spus, o părere, de a fi văzut ca o persoană care contează. În luptă, dragostea se stinge, iar aprecierea pentru celălalt dispare odată cu respectul.
Cu cât suntem mai apropiaţi de cineva, cu atât ne este mai greu să ascultăm cu obiectivitate punctul lui de vedere fără a reacţiona la sentimentele lui negative. Pentru a ne proteja de impresia că merităm lipsa de respect sau dezaprobarea celuilalt, lăsăm loc automat unor mecanisme de apărare care se opun punctului său de vedere. Chiar dacă suntem de acord cu punctul lui de vedere, partea emoțional rănită ne va determina să insistăm cu încăpăţânare să-l combatem.
Cu siguranţă nu ceea ce spunem creează impactul emoţional ci felul în care o spunem.
Destul de frecvent, când bărbatul se simte provocat, atenţia i se concentrează asupra dorinţei de a avea dreptate și uită să mai fie iubitor. Automat, scade capacitatea lui de a comunica pe un ton atent. Firește că femeia tinde să se…
Citeste continuarea AICI