Cum ne Convingem Copiii să Citească
Evoluţia tehnologică şi accesul la gadget-uri au adus mari transformări şi la nivelul preocupărilor copiilor noştri, încă de când sunt mici. Parcurgerea fiecărei etape de creştere şi dezvoltare este împletită cu preocuparea copiilor pentru telefoane, tablete şi calculatoare, pentru jocurile şi clipurile care pot fi accesate în mediul online.
Procentul de timp care este alocat acestora din urmă, depinde de modul în care părinţii şi cadrele didactice impun respectarea unui anumit program care să conţină activităţi cu rol educativ, fără a presupune accesul exclusiv la gadget-uri.
Tainele cititului
Copiii încep să deprindă abilitatea de a citi, imediat ce stăpânesc toate literele de tipar, un proces care îşi are debutul încă din primul an de şcoală, respectiv în clasa pregătitoare. Fiecare copil va manifesta într-o măsură mai mare sau mai mică interesul lui faţă de citit.
Aceasta este etapa în care cei mici ar trebui să fie susţinuţi în dezvoltarea abilităţii de a citi, prin încurajarea de a parcurge cât mai multe texte, în măsura în care avansează în procesul de asimilare a cât mai multor litere. Atât timp cât li se pun la dispoziţie texte interesante şi atrăgătoare pentru ei, aceştia îşi vor dori să stăpânească tainele cititului, tocmai pentru a avea acces la cât mai multe informaţii care prezintă interes pentru ei.
Cum împrietenim copiii cu cititul
Încă de când încep să desluşească tainele cititului, micuţilor ar trebui să li se impună o rutină minimă care să includă un anumit timp alocat lecturării textelor scrise. La început împreună cu un adult, ulterior singurei, aceştia vor descoperi foarte curând cât de plăcut este cititul, un proces care vine cu multe informaţii noi.
Pentru micuţii care preferă ecranul de tabletă în schimbul cărţilor, se pot adopta câteva reguli pentru a le stârni interesul pentru citit. În primul rând, puterea exemplului funcţionează foarte bine şi la acest capitol. Dacă părinţii citesc şi micuţul merge frecvent în librării şi târguri de carte, este mult mai mare probabilitatea ca acesta să manifeste interes pentru carte.
Niciodată cititul nu trebuie să se transforme în răsplată sau în pedeapsă. Copilului trebuie să i se trezească interesul pentru citit, nu să i se impună prin asocieri deloc productive. Pentru cel mic, ora sau orele destinate cititului nu trebuie asociate cu efectuarea lecţiilor.
Timpul alocat cititului nu trebuie asociat cu obligativitatea, ci cu plăcerea de a descoperi lucruri noi în domeniul care îl interesează. Debutul în stăpânirea tainelor cititului poate fi stângaci şi greoi, caracteristici care nu vor fi deloc criticate ci, din contră, trebuie apreciat chiar şi cel mai mic progres. În acest mod, copilul capătă încredere şi nu va mai fi preocupat să nu greşească de teama criticilor pe care le-ar putea atrage, ci se va concentra pe mesajul transmis de textul parcurs.
Află ce le-ar plăcea să citească
Una dintre condiţiile esenţiale care trebuie îndeplinite în procesul de împrietenire a copilului cu cartea este cea prin care se respectă manifestarea interesului celui mic înspre un anumit domeniu. Sunt copii pasionaţi de animale, alţii de plante, de planete, roboţi sau dinozauri. Fiind la început de drum în ale învăţăturii, pot manifesta acelaşi interes atât pentru cărţile în limba română, cât şi pentru cele în limba engleză, o limbă pe care micuţii o studiază în ziua de astăzi de la vârste foarte fragede, context în care cititul se poate aplica ambelor limbi în acelaşi timp.
De asemenea, este foarte importantă grafica unei cărţi, putând reprezenta unul dintre motivele principale care trezeşte interesul unui copil. Este foarte probabil să manifeste interes pentru cărţile creative, în care textul scris se împleteşte cu diverse tipuri de activităţi practice, de la colorat, la modelat, împletit sau pictat.
Ai posibilitatea de a achiziţiona cărţi ilustrate și interactive pentru copiii tăi, indiferent de etapa în care se află în procesul cititului. Odată parcursă cu succes etapa de debut, atunci copilul tău va manifesta un constant interes pentru cărţi şi pentru citit, important fiind doar a veni în întâmpinarea pasiunii lui cu texte potrivite, cu informaţii de interes pentru el şi cu resurse care pot contribui la dezvoltarea şi educarea lui.
Cititul trebuie să facă parte din rutina zilnică a unui copil, indiferent de vârstă, asigurându-şi astfel posibilitatea de a-şi dezvolta creativitatea şi imaginaţia. În funcţie de cărţile pe care le parcurg, copiii şi adolescenţii îşi pot influenţa ascensiunea. Li se pot influenţa modul în care aleg să parcurgă anii de şcoală, felul în care îşi aleg prietenii şi cum socializează, înclinaţiile către anumite preocupări care pot dicta viitoare alegeri profesionale.
Textele parcurse pot avea o influenţă majoră asupra dezvoltării emoţionale a unui tânăr, susţinându-l şi încurajându-l în a-şi descoperi şi recunoaşte sentimentele şi trăirile. Astfel, ceea ce citesc le va influenţa caracterul, deciziile şi viaţa de zi cu zi, motiv pentru care sunt foarte importante cărţile pe care le parcurg, acestea putându-se constitui chiar într-o cheie cu ajutorul căreia se poate creiona şi depista caracterul unui tânăr.