Cum a inspirat artista româncă Geta Brătescu colecția de primăvară Akris

0

Directorul artistic al casei Akris, Albert Kriemler, este cunoscut pentru faptul că îi place să colaboreze cu artiști pentru colecțiile sale, iar de data aceasta artista româncă Geta Brătescu a fost muza și colaboratoarea sa, pentru linia de primăvară-vară 2019.

Artista româncă Geta Brătescu a murit pe 19 septembrie 2018, cu doar câteva zile înainte de prezentarea colecției pe care a inspirat-o, dar într-o carieră care s-a întins pe decenii (a decedat la 92 de ani, vârstă la care încă mai lucra în atelierul său) munca ei a acoperit multiple medii și, recent, a și primit recunoașterea bine și îndelung meritată. Contribuția Getei Brătescu la scena artistică din România a depășit cu mult sfera artelor vizuale, și a fost ‘recompensată’, în 2017, cu prezența ei în pavilionul României de la Bienala de la Veneția – prima expoziție personală a unei femei în pavilionul românesc, de altfel.

Pentru mulți, însă, mai cu seamă în afara țării, numele ei a început să fie cunoscut de-abia de atunci, odată cu participarea la documenta și la Bienală, iar culorile și colajele ei i-au atras atenția și lui Albert Kriemler. ‘Am văzut pentru prima dată lucrările Getei Brătescu la documenta în 2017. În colajele Linia, o serie de forme roz și linii negre pictate, a folosit un ton de roz extraordinar, care m-a intrigat. Am început să citesc despre ea. Apoi, în același an, dar la Art Basel, am văzut mai multe lucrări. Galeria Hauser & Wirth m-a pus în contact cu galeria din București’, a declarat designerul pentru publicația Artnet.

Kriemler a călătorit la București ca s-o cunoască pe artista româncă Geta Brătescu, a vizitat-o în atelier și în cele…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.