Criterii importante de care trebuie să ții cont când alegi dezinfectantul de mâini
Împreună cu masca de protecție, dezinfectantul de mâini a devenit un accesoriu ce nu trebuie să lipsească din ghiozdanul și geanta nimănui. Extrem de utile în perioada aceasta în care pandemia de Sars-Cov-2 nu pare să dea înapoi deloc ci doar să își întărească puterile, dezinfectantul de mâini este o adevărată armă redutabilă ce poate distruge bacteriile, ciupercile, microbii și virusurile.
Puterea unui dezinfectant de mâini stă în compoziția sa și în procentul de alcool pe care îl conține. Cu cât procentul este mai ridicat, cu atât eficacitatea este și ea mai ridicată. Astfel, un dezinfectant de mâini poate conține între 60% și 90% alcool.
Când trebuie să folosim un dezinfectant pentru mâini
Sigur, cel mai bine și indicat este să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde și să uscăm mâinile teminic pentru a nu favoriza dezvoltarea microbilor. Putem face acest lucru atunci când suntem acasă sau la birou și avem acces la apă curentă. De aceea, este bine să ne spălăm mâinile înainte și după utilizarea toaletei, înainte de a mânca, după ce am strănutat sau tușit, dacă am intrat în contact cu cineva bolnav sau ne-am jucat cu animăluțele de companie, chiar dacă sunt ale noastre, după ce terminăm curățenia și așa mai departe. Însă ce este de făcut atunci când suntem în mișcare și circulăm cu mijloacele de transport în comun, intrăm în contact cu diverse suprafețe și nu avem unde să ne spălăm pe mâini?
Utilizăm cu încredere un dezinfectant pentru mâini, ce se absoarbe cu usurință în piele. Aplicat corect, pe toată suprafața mâinilor și lăsat să intre în piele, acesta ne va feri de o mulțime de probleme. Majoritatea dezinfectanților sunt sub formă de gel, nu rămân lipicioase pe mâini și, mai mult, sunt ușor de transportat datorită sticluțelor în care sunt dispuse.
Acestea sunt sigure și pentru a fi utilizate de către copii, la școală sau în parcuri, însă sub atenta supraveghere a unui adult pentru evitarea ingerării acestora sau a altor accidente.
Pentru a fi eficiente, mâinile nu trebuie să fie murdare vizibil sau acoperite cu grăsime deoarece în aceste cazuri eficiența dezinfectantului de mâini va fi diminuată.
În clădirile de birouri și în băile publice dezinfectanții de mâini vor fi dispuși, cel mai indicat, în dispensere speciale, preferabil pe bază de senzori pentru a nu atinge aparatul. Cum aceasta reprezintă o investiție importantă pentru companii, este bine să se achiziționeze dispensere la preț avantajos, precum cele de la magazinul IgienaPHS.
Criterii importante pentru alegerea unui dezinfectant de mâini
Când ai multe opțiuni la îndemână, alegerea poate deveni dificilă. Inevitabil va apărea întrebarea: Dar oare care este mai bun? De aceea, trebuie să fii atent la câteva aspecte atunci când alegi un dezinfectant:
- Verifică ingredientele. Cu cât este mai ridicat procentul de alcool din compoziție (atenție: acesta poate ajunge până la 90%), cu atât eficiența acestuia va fi mai ridicată.
- Verifică producătorul. Alege produse de la fabricanți de încredere, cu experiență pe piață, companii ce produc eventual și soluții antiseptice pentru domeniul medical, unde se știe că se folosesc doar produse de top, cu eficiență dovedită clinic.
- Folosește întotdeauna produse avizate de către organele competente, precum Ministerul Sănătății.
Cum acționează un dezinfectant pentru mâini:
Acesta joacă diverse roluri și poate fi:
- Virulicid (luptând împotriva Adenovirusului Tip5, Herpes Simplu Tip1, Influenza A gripă aviară, Hepatita B, C, HIV, Sars-Cov-2 etc)
- Bactericid (Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli etc);
- Fungicid;
- Levuricid;
- Sporicid.
Pielea ce prezintă leziuni și crăpături favorizează pătrunderea bacteriilor. De aceea, este indicat ca epiderma să fie hidratată cu cremă sau să se folosească geluri dezinfectante ce conțin și soluții gentile cu pielea. Aplică întotdeauna o cantitate generoasă astfel încât mâinile să fie acoperite în totalitate, freacă bine și lasă soluția să intre în piele. Astfel, se pot distruge până la 99% din bacterii și virusurile ce ne dau bătăi de cap de ceva timp.