Cele mai comune afecțiuni la câinii de companie: diagnostic și tratament

0

Câinii de companie aduc liniște, bucurie și încredere în viața fiecăruia dintre noi, dar exact la fel ca oamenii, și ei sunt susceptibili la o varietate de probleme de sănătate. Acestea trebuie identificate cât mai rapid, astfel încât prietenul tău blănos să primească ajutorul de care are nevoie pentru a rămâne în familie cât de mult posibil, cu o calitate excelentă a vieții.

 

Iată care sunt câteva dintre cele mai frecvente boli ale câinilor, conform experienței medicilor veterinari specializați în tratarea animalelor de companie.

 

1.  Parvoviroza

Este important de știut că parvoviroza este o boală infecțioasă contagioasă și foarte periculoasă pentru puii de câine, în mod special, la care evoluția este gravă. Virusul este foarte rezistent în mediu, ceea ce face ca infecția să se transmită cu ușurință de la un animal la altul.

Simptomele parvovirozei includ vărsături severe, diaree cu sânge, letargie și slăbiciune pe fondul unei deshidratări severe. Diagnosticul se formulează pe baza semnelor clinice și a vârstei câinelui și poate fi confirmat printr-o probă de fecale.

 

Pentru ca tratamentul să fie eficient, câinele necesită internare și supraveghere permanentă pentru rehidratare și înlocuirea electroliților pierduți prin vărsături și diaree. Chiar și așa, la unele exemplare evoluează o formă cardiacă ce nu poate fi combătută.

 

2.  Râia

Scabia – denumirea medicală a râiei – provoacă mâncărimi intense și iritații ale pielii și se transmite cu ușurință de la un câine la altul prin contact direct. Raia la caini este determinată de organisme microscopice denumite acarieni.

 

Câinii afectați se scarpină intens, provocându-și leziuni cutanate. Pielea este roșie și inflamată, cu cruste și scuame, iar unele zone sunt lipsite de păr. Leziunile de grataj se pot suprainfecta cu bacterii oportuniste, determinând secreții purulente și un miros neplăcut specific.

 

Diagnosticul râiei este ușor de intuit pe baza semnelor clinice și se confirmă prin examinarea la microscop, care permite identificarea acarienilor și a ouălor acestora. Tratamentul se realizează cu substanțe antiparazitare, a căror administrare este însoțită de tratament simptomatic pentru combaterea pruritului și prevenirea infecțiilor secundare ale pielii.

 

3.  Dermatita alergică

Dermatita alergică este una dintre cele mai comune afecțiuni ale câinilor de companie și poate fi declanșată de o mare varietate de alergeni, de la produsele de igienă la alimente și chiar polen. Simptomele sunt asemănătoare celor întâlnite în râie, diagnosticul diferențial fiind bazat pe absența acarienilor.

 

Tratamentul dermatitei alergice este complex și de durată. Medicul veterinar va recomanda băi speciale cu șampoane hipoalergenice, tratament oral cu antihistaminice și schimbarea alimentației. De multe ori este nevoie de mai multe încercări și de mai multe recidive pentru a identifica o soluție care să funcționeze pe termen lung.

 

4.  Otita externă

Otita externă este mai frecventă la câinii cu urechi lungi și căzute și la exemplarele care înoată frecvent, fiind favorizată de persistența unui mediu umed în interiorul urechii. Simptomele includ scărpinat excesiv, scuturarea capului, secreții auriculare abundente și adesea urât mirositoare.

Diagnosticul se poate realiza prin examinarea urechii și, uneori, prin recoltarea unei mostre de secreție pentru analiză. Tratamentul constă în curățarea repetată a urechii, administrarea de picături antifungice și/sau antibiotice și măsuri stricte de igienă.

 

5.  Bolile dentare

Bolile dentare sunt frecvente la câini și pot fi ușoare (acumularea de placă bacteriană) sau grave: gingivită, parodontită, carii și abcese dentare. Simptomele caracteristice sunt reprezentate de respirație urât mirositoare, sângerări gingivale și căderea dinților.

 

Diagnosticul se realizează prin examinarea cavității orale și efectuarea de radiografii, atunci când este cazul. Tratamentul începe prin curățarea profesională a dinților, dar se poate ajunge la extracții dentare și administrarea de antibiotice pe cale generală pentru prevenirea și tratarea infecțiilor asociate.

 

6.  Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt adesea declanșate de ingrediente precum carnea de pui, grâul sau soia. Simptomele includ mâncărimi, diaree și vărsături.

 

Diagnosticul implică eliminarea anumitor ingrediente din dieta câinelui și reintroducerea lor treptată, până la identificarea alergenului. Tratamentul presupune în primul rând eliminarea completă a alergenului din mâncare prin schimbarea dietei și, uneori, administrarea de medicamente antialergice.

 

7.  Problemele de mobilitate

Problemele de mobilitate sunt comune la câinii în vârstă, artrita fiind una dintre cele mai frecvente cauze. Diagnosticul implică examinarea clinică și radiologică a articulațiilor afectate. Tratamentul include administrarea de analgezice și antiinflamatoare, terapie fizică atunci când este posibil și, în anumite situații, intervenții chirurgicale de corectare. Suplimentele pe bază de colagen și MSM pot ajuta în unele situații, dar nu înlocuiesc tratamentul medicamentos.

 

Este esențial să fii conștient de cele mai comune afecțiuni întâlnite la câinii de companie pentru a le putea preveni eficient și pentru a apela la ajutor de specialitate încă de la primele semne de boală. Prin diagnosticare precoce și tratament adecvat poți asigura bunăstarea prietenului tău necuvântător și îi poți oferi o viață lungă și sănătoasă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.