Cei mai importanți pași de urmat când îți cumperi o mașină second-hand

0

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi sau să îți schimbi mașina și nu știi exact de unde să începi, noi îți venim în ajutor. Din acest articol vei afla care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmezi înainte de a face alegerea finală. Piața auto second-hand din România oferă opțiuni nelimitate. Iată de ce să ții cont.

Stabilește-ți bugetul și încadrează-te în el

Mașina ideală trebuie să aibă un preț rezonabil, un consum eficient și costuri de întreținere pe care să ți le poți permite. Regula de aur spune că bugetul în care ar trebui să te încadrezi nu trebuie să depășească 35% din bugetul anual. Dacă sunteți o familie, veniturile se pot cumula. De preferat este să cumperi cu banii jos, aspect care îți dă posibilitatea să faci alte economii în anii viitori pentru următorul autoturism. 

Foarte important este să ții cont și de costurile de reparații. O mașină cu o vechime între 3 și 5 ani și-a pierdut cel mai probabil jumătate din valoarea de achiziție. Dacă o vei păstra și tu încă pe atât, îți vei putea recupera mai apoi aproximativ 50% din suma investită. Orientează-te spre modele cunoscute, cum ar fi Volkswagen Passat sau BMW Seria 5. Principalele avantaje ale unor astfel de autoturisme sunt acelea că vei găsi mai ușor mecanici care să se priceapă la reparații, iar piesele vor fi mai ușor de cumpărat.

Cât de mult contează numărul de proprietari și de kilometri

După ce ți-ai stabilit bugetul și modelul preferat, este momentul să începi căutările propriu-zise. O mașină second-hand va avea destui kilometri parcurși și de aceea este important să îi afli și istoricul. Varianta ideală este ca acesta să poată fi verificat la reprezentanță. Dacă cel care o vinde a avut-o pentru mai mult timp, șansele ca mașina să fie mai bine întreținută cresc. În schimb, dacă autoturismul a fost revândut într-un interval scurt de mai multe ori, ar trebui să începi să îți pui întrebări. Modificarea numărului de kilometri nu mai este o practică atât de frecventă, dar nu strică să păstrezi o doză de precauție.

Așadar, regula de aur este ca istoricul să poată fi verificat, iar numărul de kilometri și de proprietari să nu fie foarte mare.

Verifică uzura componentelor de bază

Cel mai indicat înainte de a cumpăra o mașină second-hand este ca un specialist să o verifice. Prima opțiune, chiar dacă poate fi mai costisitoare, este să faci testele direct la producător. Acolo poți afla istoricul complet și exact. Service-urile autorizate sunt și ele o alegere bună, iar mecanicii îți vor spune la ce reparații să te aștepți în următoarea perioadă. 

Dacă totuși vrei să sari peste acest pas, ar fi bine să acorzi o atenție sporită la următoarele aspecte, în momentul în care vezi mașina: 

  • Motorul trebuie să funcționeze cât mai fluid și să nu scoată sunete ciudate; 
  • Cutia de viteze să schimbe bine;
  • Articulațiile mașinii să nu fie foarte uzate;
  • Aerul condiționat și sistemul de lumini să fie funcționale;
  • Acordă atenție și uzurii scaunelor (mai ales cel al șoferului) și a butoanelor;
  • Mașina trebuie să arate cât mai bine estetic, să nu prezinte zgârieturi, semne de rugină, iar eventualele reparații să nu fie sesizabile (să aibă diferențe de culoare a vopselei pe diferite elemente).

 

Aceștia ar fi principalii pași pe care trebuie să îi faci atunci când alegi să îți cumperi o mașină second-hand. Ca o scurtă recapitulare: stabilește-ți bugetul și încadrează-te în el, alege un model cât mai popular, caută autoturisme cu istoric verificabil, testează-le cu ajutorul unui specialist. Sperăm ca aceste sfaturi să îți fie de ajutor.  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.