Ce înseamnă o rutină corectă de îngrijire orală
Rutina corectă de îngrijire orală înseamnă alocarea zilnică a cel puțin 15 minute pentru îngrijirea dinților, împărțit între toaletă de dimineață și cea de seară. Se adaugă cele două vizite anuale de control la medicul stomatolog, precum și identificarea rapidă, de la primele semne, a suferințelor gingivale, când acestea pot fi tratate eficient, înainte de a produce daune ireversibile dinților. Pentru sănătatea dinților contează și stilul de viață, dar și alimentația. Punctăm toate aceste aspecte în cele ce urmează pentru că de buna sănătate orală depinde starea generală de bine.
Periajul corect
Când este vorba despre periajul dinților, de două ori pe zi, jumătățile de măsură nu au valoare. Principiul care trebuie respectat este „totul sau nimic”. Cu alte cuvinte, a te spăla incorect pe dinți este ca și cum nu te-ai spăla deloc. Periajul corect înseamnă curățarea tuturor suprafețelor dintelui. Periajul este parte esențială din igiena orala și are ca scop eliminarea resturilor alimentare care sunt cauza apariției tartrului și a plăcii bacteriene, care în final duce la afectarea gingiilor și a smalțului dentar. Periajul corect durează minimum două minute, acoperă întreaga cavitate bucală și impune folosirea unei periuțe de dinți adecvate și a pastei de dinți care să răspundă la nevoi specifice de îngrijire.
Tratamente de înfrumusețare
Forma și culoarea dinților contribuie în mod esențial la aspectul general. Acesta este motivul pentru care tratamentele stomatologice ortodontice care repoziționează dinții sunt asociate manevrelor de estetică dentară. Ortodonția oferă însă și un plus de rezistență, previne apariția proceselor de retracție gingivală și oferă un plus de sănătate dinților.
Culoarea dinților este la rândul ei un semn al sănătății orale, deși sunt mulți factori care contribuie la culoarea naturală a smalțului dentar. Din fericire, există soluții care nu dăunează dintelui și care contribuie la albirea dintilor. Ceea ce trebuie reținut este că albirea eficientă, de durată și care nu afectează smalțul dintelui este doar cea realizată în cabinetul stomatologului.
Îngrijire adaptată
Curățarea dinților nu înseamnă doar periaj, deși această operațiune este esențială. La fel de importantă este alegerea produselor de îngrijire orală de la tipul periuței de dinți până la frecvența schimbării acesteia și de la compoziția pastei de dinți până la alegerea corectă a apei de gură. Fiecare element în parte contează și are importanță în întreținerea dinților și a sănătății generale a cavității bucale. Sfaturile pe care le poți primi de la medicul stomatolog în alegerea produselor de îngrijire orală sunt cele mai importante. La aceasta se adaugă recomandarea de a varia periodic produsele folosite, astfel încât să fie acoperită o gamă cât mai mare de nevoi.
Apa de gură și ața dentară
Dacă apa de gură este ușor de utilizat, singura condiție fiind alegerea unui produs potrivit (există apă de gură pentru copii, pentru dinți sensibili, probleme ale gingiilor sau cu o compoziție adecvată unor afecțiuni ori pentru tratarea leziunilor provocate de aparatele dentare) și utilizarea corectă, ața dentară este mai puțin utilizată, deși beneficiile ei sunt mai mult decât importante. Ața dentară este de un real folos pentru sănătatea dinților, mai ales dacă este folosită constant, chiar dacă nu zilnic. Ața dentară previne într-un mod foarte eficient acumularea de tartru și contribuie la protecția reală a dinților și gingiilor.
În ceea ce privește apa de gură, cele mai importante beneficii oferite sunt reducerea acidității la nivelul cavității bucale, remineralizarea smalțului și blocarea proceselor de proliferare a bacteriilor.
Adaugă fluor
Fluorul este un mineral esențial pentru sănătatea dinților. Acesta este motivul pentru care fluorul este adăugat în cantități variabile în toate produsele pentru îngrijire orală. La fel de important este de știut că fluorul se găsește în apa minerală, în unele alimente fiind necesar de a păstra aportul în limitele corecte, fără a le depăși. Beneficiile fluorului pentru sănătatea orală sunt: combate germenii și asigură protecție împotriva cariilor. În plus, este esențial pentru a păstra culoarea smalțului dentar.
Dieta de zi cu zi
Starea generală de sănătate depinde de alimentele consumate. Acestea au efect și asupra sănătății dinților.
Apa băută după masă are efect de reechilibrarea pH-ului bucal, curăță resturile alimentare și elimină efectul potențial negativ al alimentelor lipicioase și acide. Este important de știut că o bună hidratare se reflectă într-o secreție abundentă de salivă, aceasta având rol protector pentru mucoasa bucală și dinți.
Mestecarea alimentelor crude și crocante curăță dinții și creeaza un pH favorabil, având ca efect suplimentar întărirea rădăcinii dinților. Pe lista celor mai bune alegeri sunt merele, morcovii și tulpinile de țelină.
La polul opus se află limitarea consumului de alimente moi, dulci, a fructelor acide, ceaiurilor și a cafelei care sunt dăunătoare pentru sănătatea orală. Dar asta nu înseamnă eliminarea acestora, ci consumul de apă sau gumă de mestecat fără zahăr după ce mănânci alimente din aceste categorii.
Ar putea părea dificile toate aceste reguli care garantează o bună sănătate a dinților și gingiilor. Soluția stă în însușirea acestora și transformarea lor în obiceiuri automate, pentru că beneficiile sunt infinit mai mari decât eventualul efort pe care rutina de îngrijire orală îi presupune.