Ce diferențe există între scotch, whisky și bourbon?

0

Ai putea crede că, dacă te gândești la whisky, știi totul. Nu e nicio filozofie. O băutură spirtoasă, tare, maronie, făcută din cereale. Pe care niciodată nu știi dacă să o scrii cu ”e” sau fără. Dar pe care, cu siguranță, o beau americanii bogați prin filme, dimineața, la prânz și seara. Sau președinții și starurile rock. Eventual cu gheață. Însă, în spatele acestor adevăruri simple, stă o istorie care a început să se scrie în urmă cu mai mult de 6 secole și care, probabil, va continua atât timp cât va exista viață pe Pământ.

Într-adevăr, whisky-ul este o băutură obținută prin distilarea cerealelor și maturată apoi în butoaie de stejar, pentru diferite perioade de timp. Dar, în funcție de locul în care este produs, de tipul de cereale folosit și de rețetă, lucrurile se complică, iar băutura capătă diverse nume: whisky, whiskey, bourbon sau scotch. ”E”-ul (sau lipsa lui) este doar un indicator al zonei din care provine băutura. În Statele Unite și Irlanda, cu ”e”, în Canada și Scoția, fără. În rest, toate sunt la fel și toate sunt unice.

Whisk(e)y e categoria ”mamă” din care fac parte bourbon-ul, scotch-ul și alte câteva sortimente:

  • Tennessee Whiskey – produs din porumb, în Tennessee, SUA. Deși unii îl consideră o legumă, porumbul este din categoria cereale, deci produsele obținute prin distilarea lui îndeplinesc condiția pentru a fi numite whiskey. Distileriile din Tennessee folosesc un procedeu de filtrare cu cărbune, înainte de a turna whiskey-ul în butoaie, care face produsul lor mai special.
  • Irish Whiskey – distilat, evident, în Irlanda. Proporția de alcool trebuie să fie mai mică de 94.8% din volum. Deși realizate după rețete diferite, toate whiskey-urile irlandeze sunt îmbătrânite trei ani în butoaie de lemn. Iar produsul final are un gust ușor dulce pentru că, în general, e triplu distilat.
  • Canadian Whisky – deși e obținut în mare parte din porumb, adesea i se spune whisky de secară, pentru că unele distilerii adaugă puțină secară în amestec, pentru gust. A nu se confunda cu whiskey-ul de secară din SUA, rețetele și modul de lucru diferă. Americanii amestecă diferitele tipuri de cereale la grămadă înainte de distilare, iar canadienii le distilează separat și le amestecă după. Și whisky-ul canadian este păstrat trei ani în butoaie, neapărat de 700 de litri, din diferite tipuri de lemn, pentru o gamă mai mare de arome.
  • Rye Whiskey – obținut în Statele Unite din porumb și cel puțin 51% secară, în special în Kentucky. Se păstrează în butoaie de stejar arse.
  • Whisky japonez – se produce în Japonia, în general în stilul scoțian, de prin 1920, dar a devenit cunoscut în lume abia în ultimii ani. Yamazaki, Nikka și Hakushu sunt printre cele mai cunoscute branduri.

Ce este Bourbon-ul?

Bourbon-ul este un tip de whiskey, care poate fi produs doar în Statele Unite, respectând reguli stricte, impuse prin lege. În amestecul folosit la obținerea lui porumbul trebuie să fie în proporție de minimum 51%, alături de secară, orz sau malț. În afară de mixul de cereale și de drojdie, distileriile nu au voie să adauge decât apă, orice alt ingredient fiind interzis. 

Procentul de alcool trebuie să fie de 80% din volum sau mai puțin, iar maturarea bourbon-ului se face în butoaie arse din stejar alb, pentru cel puțin doi ani. Aproape toate distileriile sunt în Bourbon County, Kentucky, chiar dacă se poate produce oriunde în SUA.

Ce este Scotch-ul?

Spre deosebire de celelalte tipuri de whisky, scotch-ul este obținut prin distilarea unui amestec de orz încolțit și alte cereale. Și el trebuie să respecte câteva reguli stabilite clar de autoritățile din Regatul Unit. În primul rând, poate fi produs numai în Scoția. La procesul de fermentație se poate folosi doar drojdia, iar singurele ingrediente care pot fi adăugate sunt apa și caramelul, pentru culoare. Se păstrează în butoaie din lemn de stejar, cel puțin trei ani. În ceea ce privește tăria, procentul de alcool trebuie să fie cuprins între 40 și 94.8% din volum.

Scotch-urile, la rândul lor, după rețetă și metoda de obținere, se pot clasifica în mai multe categorii:

  • Single malt – se produce cu un singur ingredient, orzul încolțit (Aberlour, Crabbie, Glenfiddich, Lagavulin, Macallan,)
  • Single grain – din orz încolțit și unul sau mai multe alte tipuri de cereale (Caledonian, Glen Spey, Port Dundas)
  • Blended malt – conține un amestec de două sau mai multe Single Malt-uri, produse în distilerii diferite (Bowmore, Chivas, J&B)
  • Blended grain – două sau mai multe Single grain-uri, amestecate, de la distilerii diferite
  • Blended – gamă din care face parte whisky-ul Ballantine’s, un scotch obținut din amestecarea a cel puțin un Single Malt cu un Single grain (Grants, Johnnie Walker, Teacher’s)

Ca să rezumăm, principalele diferențe între whisky/whiskey, fie el bourbon sau scotch, sunt date de zona din care provin și de rețetă. Și de felul în care sunt scrise. Scotch-ul este un whisky ”made in Scotland”, Bourbon-ul este un whiskey ”made in USA”. Scotch-ul este produs în general din orz încolțit, în timp ce bourbon-ul se obține prin distilarea porumbului. Iar dacă în Anglia ceri un whisky, vei fi servit cu un Scotch. În Irlanda, în schimb, vei primi un Irish whiskey.

Evident, cu asemenea paletă de ingrediente și moduri de preparare, și aroma, dulceața sau tăria băuturii sunt diferite. Întrebarea „Ce whisky e mai bun?” își găsește răspunsul în fiecare dintre noi, după gusturile personale. Mai ales că unii îl consumă sec, alții cu gheață sau în diferite cocktailuri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.