Best living – eliberare prin design și favorizarea creativității cu ajutorul maximalismului

0

Designul interior s-a centrat în ultimii ani pe minimalism – arta de a trăi cu mai puțin. Însă odată cu izolarea la domiciliu, apare conceptul de spațiu sufocant: deși simplu și aparent gol, un interior minimalist le dă voie gândurilor noastre să ne sufoce, să ne ia cu asalt. Pandemia ne-a făcut pe toți să trăim prea mult de la gât în sus, iar overthinking-ul nu a făcut decât să ne sufoce. Ca reacție la goliciunea provocată de minimalism, maximalismul ia cu asalt trendurile în designul interior post-pandemic.

The bigger, the brighter, the busier

Maximalismul se bazează pe arta mai multului: mai multă culoare, mai mult decor, mai multă vibrație pentru un trai mai bun și o viață trăită la cote maxime – best living. Maximalismul își are trecutul în muzică, arte vizuale și literatură, expansiunea sa ajungând și în design interior.

Deși maximalismul îmbrățișează ideea excesului, nu se referă doar la a aduna lucruri fără însemnătate; maximalismul promovează simetria, imprimeurile, gamele cromatice vibrante, detaliile grafice intrigante și posesiunile one-of-a-kind, unice, inedite. Chiar dacă este un stil vocal și țipător, maximalismul reprezintă fuziunea armonioasă dintre abundențele cromatice și texturale, încuranjându-ne să utilizăm spațiul în cel mai îndrăzneț mod posibil.

Maximalismul este mult mai personal decât minimalismul – ca oameni, suntem complicați, complecși, sentimentali și vivanți, iar decorul maximalism exprimă asta. Acest stil de amenajare le permite personalității și experiențelor tale să strălucească la adevărata lor valoare. Când vine vorba de identificarea unui design interior maximalist, acestea sunt principalele coordonate-cheie:

  • imprimeuri repetitive, florale, abstracte, din sfera naturală sau animal print;
  • game cromatice vibrante, vii, curajoase;
  • piese statement unice;
  • mix & match între texturi și culori;
  • abundență de cărți, statuete, sculpturi, obiecte de artă;
  • blending între stiluri – de cele mai multe ori, o amenajare maximalistă roiește între clasic, boho, fusion și eclectic;
  • tapetul, fotografiile și picturile devin parte integrantă a fiecărei încăperi.

Maximalismul ca stil de viață

Departe de a fi doar un stil de amenajari dormitoare sau livinguri, maximalismul a devenit, mai degrabă, un stil de viață. Excesul echilibrat al maximalismului îl fac favoritul spiritelor libere, care își doresc să își potențeze creativitatea cu ajutorul unui spațiu de-a dreptul fascinant.

„Stilul maximalist se adresează îndeosebi persoanelor neconvenționale, care doresc să-și pună o amprentă puternică asupra designului. Maximalism înseamnă libertate, adică libertatea de a mixa elemente sau texturi contrastante, culori puternice, de a introduce în decor obiecte personale și de a le expune într-un mod creativ pentru a crea emoție. Persoanele care aleg un astfel de stil refuză să se încadreze în tiparele impuse, deoarece mai presus de orice iubesc să se simtă liberi.

Nu în ultimul rând, maximalism înseamnă și eclectism deoarece este un stil care permite îmbinarea de elemente fundamental opuse. Stilul maximalist împărtășește o temă comună cu stilul boho: excesul perfect echilibrat.” – Natalia Berezovskaia, arhitect al buticului Creativ Interior

Un stil inedit, extravagant și abundent, maximalismul va cuceri tendințele în era post-pandemică, deoarece vindecă spațiul: îl încarcă de vivacitate, spectaculozitate și personalitate, generând confortul rafinat pe care îl căutăm pretutindeni. Maximalismul, mărturia libertății, creativității, a ecletismului și nonconformismului, se axează nu doar pe bogăția de culori, texturi și elemente, ci și pe bogăția trăirilor pe care le imprimă spațiul: mai multă culoare înseamnă mai multă viață, mai multă stare de bine.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.