Beneficiile jocurilor de masă pentru dezvoltarea copiilor

0

Jocurile de masă sunt surse excelente de distracție și învățare fără efort. Beneficiile jocurilor de masă pentru dezvoltarea copiilor pot fi observate de la vârste fragede. Avantajele acestora vizează stimularea creativității și a imaginației, dobândirea abilităților de lucru în echipă și de soluționare de probleme, încurajarea gândirii logice, dar și obținerea deprinderilor organizatorice. 

Jocurile de masă sporesc abilitățile dobândite de copii, îi ajută să descopere lucruri noi și să se descurce în situații inedite, să rezolve probleme, atât lucrând individual, cât și în echipă. Petrecerea timpului alături de copii este benefică și pentru că aceste jocuri de societate distractive înlocuiesc cu succes timpul petrece de micuți pe dispozitivele electronice. 

Învățare fără efort

Jocurile de masă destinate copiilor mici îi ajută să recunoască și să învețe culorile, numerele, literele, în timp ce jocurile de șah, domino, cărți, table și remy sunt minunate pentru școlarii mici, care își vor dezvolta astfel capacitatea de memorare și atenția. 

Ai la dispoziție o gamă variată de jocuri interactive de masă online, pentru a achiziționa ceea ce crezi ca ar putea să stârnească interesul copiilor tăi. 

Dezvoltarea motricității fine 

Beneficiile jocurilor de masă pentru copiii mici vizează și dezvoltarea motricității fine, prin exersarea apucării și mutării pieselor mici, pentru ca odată cu creșterea să poată executa mișcări tot mai precise.  

Întărirea relațiilor părinte-copil

Părinții care se joacă board games cu proprii copii reușesc să dezvolte relații prietenoase și chiar să întărească legăturile părinte-copil. Jocurile de societate reunesc familia, fiind un mijloc distractiv pentru toți membrii, dar și o modalitate de relaxare la final de săptămână. 

Evoluția abilităților de comunicare

Pe de o parte, jocurile de masă îi ajută pe copiii timizi să devină mai vorbăreți, iar pe de altă parte vine în ajutorul părinților care ajung într-un punct în care nu mai vorbesc și nu mai comunică eficient cu proprii copii. Jocurile de masă sunt un bun prilej de a vorbi despre subiecte ample, într-un cadru lejer. 

Planificare și strategie

Orice joc de masă are instrucțiuni de utilizare. Copiii învață ce înseamnă să respecte reguli pentru a câștiga jocul. Pe parcurs, poate fi vorba și de înțelegerea și stabilirea unor strategii pentru rezultate de succes. 

Încurajarea muncii în echipă

Jocurile de masă presupun participarea unui număr minim de jucători, chiar formarea unor echipe pentru atingerea țintelor stabilite. Este un mijloc extraordinar pentru copii să lucreze în echipă, să accepte unele compromisuri și să rezolve problemele apărute pe parcurs, pentru a putea ajunge la final. 

Despre competiție și eșec

La jocurile de masă există și pierzători. Eșecul trebuie explicat copiilor pentru ca aceștia să nu îl perceapă ca pe un lucru negativ, ci ca pe o parte normală a vieții, un motiv în plus să se ambiționeze pentru a câștiga la viitoarea sesiune de joc. 

Competiția care apare în cadrul jocurilor de masă este una sănătoasă, dacă în calitate de părinte le sugerezi copiilor să-i felicite pe câștigători și să sărbătorească succesul altora. Este și un excelent exercițiu pentru viitorul adult!

Extinderea modului de gândire

Jocurile de masă sunt benefice pentru a-i determina pe copii să înțeleagă modul în care gândesc ceilalți jucători. Au ocazia să anticipeze anumite mutări și să înțeleagă unele decizii, dar și să perceapă lucrurile din mai multe perspective. 

Încurajarea gândirii logice, în afara cutiei, conduce la creșterea încrederii în forțele proprii, apreciere și sporirea stimei de sine, criterii esențiale în dezvoltarea armonioasă a copiilor. 

Ajutor în dezvoltarea creierului

Conexiunile realizate, stimularea memoriei și a capacității de concentrare fac ca jocurile de societate să impulsioneze dezvoltarea creierului copiilor prin noțiunile vizuale, cognitive, de percepție și gândire necesare pe parcursul activităților. 

Îmbunătățirea cunoștințelor matematice

Jocurile de masă solicită atenție sporită și utilizarea cunoștințelor de matematică, fără a conștientiza pe deplin acest lucru, așadar sunt un exercițiu folositor, într-un mediu plăcut. 

 

Joaca în familie nu a fost nicicând mai amuzantă și interesantă până la jocurile de masă! Pe lângă beneficiul de a petrece timp de calitate împreună, aceste jocuri îi învață pe copii despre munca în echipă, despre răbdare și perseverență, despre eșec și succes, dar și cum pot rezolva probleme diverse, folosind imaginația și creativitatea așa cum își doresc.  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.