Beneficii surprinzătoare ale activităţilor în natură

0

În contextul în care se vorbeşte din ce în ce mai mult despre sănătatea mintală şi atenţia care i se cuvine, dar nu i-a fost întocmai acordată, este important să aducem în discuţie şi beneficiile pe care îl poate avea asupra stării noastre de bine timpul petrecut în natură. Nu doar că este o activitate care ajută la relaxare, dar are şi alte beneficii surprinzătoare pe care te invităm să le descoperi în cele ce urmează. 

Un sistem imunitar mai bun 

Da, aşa este! Timpul petrecut în natură ajută la întărirea sistemului imunitar. Potrivit unui studiu realizat în 2009 în Japonia, persoanele care petrec mai mult timp în natură au o activitate crescută a „natural killer” (NK), un tip de globule albe din sânge cu proprietăți antibacteriene și antifungice care ajută la eliminarea celulelor celulelor tumorale sau afectate de virusuri. Efectele de stimulare a sistemului imunitar de tip NK sunt parțial atribuite substanțelor volatile produse și eliminate de unele plante și copaci. Aşadar, dacă vrei să te bucuri de o sănătate cât mai bună, pregăteşte-ţi echipamentul corespunzător, ia-ţi prietenii şi explorează traseele montane din Romania.

Promovează relaxarea

Este deja cunoscut faptul că persoanele care trăiesc în mediul urban sunt mai afectate de stres, dar şi de tulburări precum anxietatea sau epuizarea profesională, aceasta din urmă cunoscută şi ca burnout. Activităţile în natură pot fi un remediu eficient pentru astfel de probleme, fie numai şi temporar. Studiile de specialitate au dovedit că este nevoie de numai cinci minute în natură, ca să începem să resimţim efectele sale benefice şi să  devenim mai relaxaţi. Atunci când adăugăm şi activitate fizică, beneficiile sunt şi mai mari. Aşadar, de fiecare dată când te simţi foarte stresat sau copleşit de diferite probleme, fă-ţi timp pentru o mică escapadă în natură, chiar dacă e vorba doar de o drumetie de o zi.

Ajută inima

Pentru că te ajută să te relaxezi, stimulând scăderea nivelului de cortizol, adică hormonul stresului, ieşirile în natură sunt recomandate şi persoanelor care au probleme cardiace sau care suferă de hipertensiune arterială. Nu este nevoie să depui un efort prea mare, dacă starea de sănătate nu îţi permite, dar plimbările pe traseele uşoare sunt benefice. Un weekend la munte sau la o pensiune rurală aproape de o pădure pot fi idei excelente când simţi nevoia de o schimbare de peisaj. 

Ameliorează concentrarea în rândul copiilor

La copii, deficitul de atenție poate provoca şi o incapacitate de controlare a impulsurilor. Potrivit studiilor, copiii care petrec timp în natură înregistrează o mai bună capacitate de concentrare, iar copiii diagnosticați cu ADHD resimt o reducere a simptomelor asociate. Aşadar, mai mult timp petrecut în natură poate avea beneficii şi pentru micuţul tău, mai ales dacă suferă de ADHD. În plus, este ocazia perfectă pentru el de a învăţa mai multe despre natură şi de a-şi consuma energia într-un mod pozitiv. 

O atitudine mai prietenoasă cu mediul

Petrecerea timpului în natură te poate face mai conştient de problemele legate de mediu, ceea ce te poate ajuta să-ţi schimbi o serie de percepţii şi atitudini. Bucuria de a fi în natură, de a respira aer curat, de a vedea diferite specii de plante sau păsări, de exemplu, ne poate face mai atenţi la propriul nostru comportament atunci când suntem în aer liber, dar şi mai sensibili la modalităţile prin care putem să ne conservăm pe termen lung şi să ne valorificăm patrimoniul natural.

 

Aşadar, pentru sănătatea ta fizică şi mintală, este important să-ţi faci timp pentru activităţi în mijlocul naturii. Atât timp cât eşti conştient de importanţa pe care o au elemente precum alegerea unui echipament corespunzător şi urmarea unor trasee marcate, te vei bucura de toate beneficiile discutate mai sus, în siguranţă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.