Anemia – Care sunt simptomele și cum o poți trata
Ești adesea amețită, ai dureri de cap și ești lipsită de putere? Dacă ai tendința să blamezi programul din ce în ce mai aglomerat și pe alimentația haotică, află că disconfortul pe care îl resimți este doar un semnal al instalării anemiei.
Considerată boală aparent simplă, anemia poate duce la apariția problemelor mai serioase de sănătate dacă nu este tratată corect și la timp. Dintre tipurile de anemie, cea mai frecventă este cea feriprivă, cauzată de lipsa de fier din organism. „Anemia, una dintre afecţiunile frecvente în rândul femeilor, se manifestă clinic prin astenie, lipsă de putere, ameţeli şi paloare (paliditate). Anemiile instalate brusc, acute, au simptomatologie zgomotoasă, iar cele cronice, care se instalează lent, în timp, sunt adesea bine tolerate chiar până în stadii avansate“, ne-a dezvăluit Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie.
Menstruațiile abundente, una dintre posibilele cauze
Consumul redus de alimente bogate în fier, pierderile de sânge (cum sunt sângerările nazale frecvente sau menstruațiile abundente), dar și o parte dintre afecțiunile cronice (renale, hepatice) pot facilita apariția anemiei. În plus, anumite boli genetice, cum ar fi talasemia (corpul produce prea puțină hemoglobină) sau lipsa de vitamina B12 și de acid folic din organism pot duce la apariția simptomelor acestei afecțiuni.
„Hemoragiile, în funcţie de gravitatea lor, sunt cauză de anemii acute sau cronice. Spre deosebire de hemoragiile cronice, care pot fi adesea asimptomatice (greu de diagnosticat), cele acute, cauzate de traumatisme, de ulcere, gastrite, pot fi ameninţătoare, impunând oprirea grabnică a sângerării şi chiar transfuzii de sânge“, mai spune medicul Călin Ciubotaru.
Cum se diagnostichează anemia
În vreme ce diagnosticul de anemie se stabilește în urma unui examen clinic și a unor analize de sânge…
Citeste continuarea AICI