7 secrete ale unui somn odihnitor

0

Petrecem aproximativ o treime din viață dormind, însă, cu toate acestea, mulți dintre noi nu reușesc să se odihnească așa cum și-ar dori. Viața de adult, presărată cu provocări și termene limită, poate veni la pachet cu episoade de insomnie sau somn agitat, din care ne trezim, parcă, mai obosiți decât eram atunci când ne-am așezat în pat. Vestea bună este că există câteva trucuri care, odată aplicate, ne pot îmbunătăți vizibil calitatea somnului. Iată care sunt acestea.

O lenjerie de calitate

La fel ca salteaua, lenjeria de pat ne poate influența calitatea somnului. Dacă aceasta este prea groasă, temperatura corpului nostru poate crește în timp ce dormim, ceea ce duce la un somn agitat. Dacă materialul din care lenjeria a fost confecționată este, din contra, prea răcoros sau cu o textură lucioasă, e posibil ca pe timpul nopții să nu îți găsești locul. Așa că investește cel puțin două seturi de lenjerii de pat de pe somproduct.ro din bumbac dacă vrei să te bucuri de un somn lin.  

Temperatura optimă

Chiar dacă ești o persoană mai friguroasă, o temperatură mai scăzută în dormitor te va ajuta să te odihnești mai bine. Dacă ai termostat la centrala termică, setează căldura la maximum 22 de grade atunci când dormi, pentru ca diminețile să-ți fie scutite de pungi sub ochi și de picioare umflate. Dacă nu ai centrală, află cum alegi pilota perfectă, pentru ca întreg corpul tău să se poată odihni așa cum merită, seară după seară. 

Programul de somn

Chiar dacă nu-ți place să pui alarma și în weekend, obișnuiește-te să te trezești la aceeași oră ca în timpul săptămânii. Un program de somn respectat va însemna mai multă putere de concentrare, abilități fizice dezvoltate și o stare generală de bine, fără momente de nervozitate. 

Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare pe bază de melatonină îți vor induce o stare de relaxare mult mai rapid. Acestea sunt indicate mai ales dacă ai perioade în care suferi de insomnie, pentru că te vor ajuta să te calmezi și să adormi mai ușor. Somnul îți va fi mai adânc, iar starea ta de spirit va fi una cu mult mai bună.

Meditația

Muzica de relaxare completată de meditația ghidată pot face minuni. Online, găsești o mulțime de exerciții de meditație gratuite care te vor ajuta să te destinzi după o zi agitată și să te aducă mai aproape de starea de liniște de care ai nevoie. A doua zi te vei trezi cu mintea limpede și gata pentru noi taskuri pe care le ai de îndeplinit.

Băile lungi 

O altă metodă des aplicată de către toți cei care vor să-ți îmbunătățească programul de somn, dar mai ales calitatea acestuia, este reprezentată de băile lungi cu sare și spumă chiar înainte de culcare. Studiile arată că băile fierbinți făcute cu 90 de minute înainte de a adormi cresc șansele unui somn adânc. Dacă nu vrei să faci câte o baie cu sare în fiecare seară, poți ține doar picioarele în apă caldă înainte de a te băga în pat și vei simți diferențele. 

Exercițiile fizice

Și sportul ajută mult la îmbunătățirea calității somnului, dar nu cel făcut înainte de culcare. În a doua parte a zilei, ieși la alergat sau fă câteva minute de mișcare în casă, ceea ce nu te va ajuta doar să dormi mai adânc, ci și să-ți păstrezi o condiție fizică bună. Experții nu recomandă efectuarea efortului fizic înainte de culcare, pentru că acesta crește nivelul de serotonină și de oxitocină din corp, ceea ce îți va crește nivelul energiei, nicidecum nu îl va scădea. 

Nu în ultimul rând, nu uita că și alimentația joacă un rol extrem de important în ceea ce privește calitatea somnului, așa că evită mâncărurile procesate și stai departe de dulciuri în a doua parte a zilei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.