7 afecțiuni care pot determina scăderea libidoului

0

Relațiile intime au o importanță deosebită în cuplu. Scăderea libidoului sau a apetitului sexual este o problemă ce afectează numeroase cupluri. Aceasta poate apărea atât în cazul partenerei, cât și în cazul partenerului. 

Problemele de cuplu sunt o cauză frecventă, însă lipsa apetitului sexual poate anunța uneori prezența unor afecțiuni. Descoperă ce boli și tulburări de sănătate pot scădea libidoul. 

Afecțiuni care pot scădea libidoul

Scăderea interesului pentru orice tip de activitate sexuală poate fi simptomul unei condiții medicale. În acest caz, creșterea libidoului pentru o viață sexuală sănătoasă este posibilă prin tratarea cauzelor.

1. Deficit de testosteron

Testosteronul este un hormon sexual masculin cu rol în producția de spermatozoizi, dar influențează și apetitul sexual. Scăderea acestuia sub limita normală determină reducerea libidoului (1). Disfuncția erectilă și creșterea sânilor sunt alte simptome ale deficitului de testosteron (2). 

Producția acestui hormon scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, steroizii anabolici, anumite boli (cum ar fi apneea în somn) și medicamente pot cauza această problemă (2).

2. Anxietatea și depresia

Persoanele cu anxietate se confruntă în mod persistent cu o stare de agitație, stres și insomnii, ceea ce poate afecta viața sexuală. De asemenea, persoanele cu depresie au un interes scăzut față de activități în mod normal plăcute, inclusiv sexul. Libidoul scăzut poate apărea și ca efect advers al unor medicamente antidepresive (1).

3. Dispareunia

Dispareunia este o disfuncție sexuală feminină, manifestată prin disconfort sau durere pe durata actului sexual. Acest lucru scade dorința de a întreține relații intime. Uscăciunea vaginală, infecțiile urinare sau vaginale, dar și alte afecțiuni ale aparatului genital feminin pot cauza dispareunie.

4. Hiperprolactinemia 

Prolactina este un hormon care are rolul de a stimula producția de lapte în sarcină. Cantități mici sunt produse la femei în afara sarcinii, dar și la bărbați. Atunci valoarea sa crește peste limita normală în cazul bărbaților, poate produce scăderea libidoului și disfuncție erectilă. Anumite medicamente, hipotiroidismul și tumorile glandei pituitare pot cauza creșterea prolactinei (3)

5. Diabetul zaharat

Complicațiile diabetului zaharat includ afectarea vaselor de sânge și sistemului nervos periferic. Acest lucru poate duce la disfuncție erectilă în cazul bărbaților și la o circulație sangvină deficitară la nivel genital în cazul femeilor. De asemenea, infecțiile genitale sunt mai comune la acești pacienți (2). 

6. Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare afectează circulația sangvină la nivelul organelor genitale. Astfel, excitația, lubrifierea naturală și dorința sexuală scad (2). 

7. Cancerul 

Cancerul și tratamentul acestuia (radioterapia și chimioterapia) pot reduce libidoul (2). 

 

Totuși, numeroase alte boli cronice pot fi, de asemenea, răspunzătoare pentru lipsa apetitului sexual. 

Alte cauze ale libidoului scăzut

Bineînțeles, scăderea libidoului poate avea și cauze nepatologice, cum ar fi:

  • Lipsa încrederii, conexiunii emoționale, atracției și comunicării între parteneri;
  • Conflictele în cuplu;
  • Experiențe sexuale neplăcute în trecut sau istoric de abuz sexual;
  • Stresul, suprasolicitarea la locul de muncă și oboseala de zi cu zi;
  • Menopauza;
  • Sarcina;
  • Stima de sine scăzută și imagine de sine afectată;
  • Sedentarismul (inactivitatea) și exercițiul fizic excesiv;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Consumul de droguri;
  • Anumite medicamente (antidepresive, antipsihotice, antihipertensive);
  • Contraceptivele orale (anticoncepționalele) (1, 2).

 

În acest caz, îmbunătățirea stilului de viață, relației și comunicării între parteneri, terapia psihologică de cuplu sau individuală, controlul stresului și modificarea schemei de tratament pot fi de folos. De asemenea, medicul îți poate recomanda produse naturale cu efect afrodiziac.

 

Prin urmare, dacă te confrunți cu libido scăzut pe termen lung, nu ezita să te adresezi medicului pentru investigații medicale și tratament adecvat. 

 

Referințe:

  1. Feintuch, Stacey. “Low Sex Drive: Common Causes and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 30 Sept. 2014, www.healthline.com/health/low-testosterone/conditions-that-cause-low-libido. Accessed 20 Nov. 2022.
  2. ‌Johnson, Shannon. “What Causes a Low Libido?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Apr. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324861. Accessed 20 Nov. 2022.
  3. ‌Dauffenbach, Haley. “What Is Hyperprolactinemia and How Does It Affect Male Sexual Health?” ISSM, 24 Dec. 2013, www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-hyperprolactinemia-and-how-does-it-affect-male-sexual-health. Accessed 20 Nov. 2022.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.