6 simptome timpurii ale diabetului
Cel mai frecvent semn al diabetului vizează nivelul mare ale glucozei din sânge. Manifestările diferă de la o persoana la alta, motiv pentru care unii oameni nu știu că au diabet într-o primă fază, în timp ce alții au probleme oculare, cu rinichii sau afecțiuni cardiovasculare. Netratat, diabetul duce la creșterea nivelului zahărului în sânge excesiv, ceea ce determină scurtarea respirației, dureri în piept, deshidratare severă, comă și deces.
Simptomele asociate diabetului sunt în legătură directă cu valorile glicemiei. Simptomele timpurii ale diabetului pot fi atât de ușoare încât trec neobservate, până în faza în care apar disfuncțiile care duc la probleme de sănătate pe termen lung. Persoanele care sunt într-o categorie de risc de diabet și cele cu diabet de tip 2 pot să nu sesizeze simptome, în timp ce, în cazul diabetului de tip 1, semnele sunt severe și pot să apară mult mai rapid.
1. Suspiciuni și antecedente familiale
Dacă în familie există o persoană diagnosticată cu diabet zaharat ar trebui să mergi la consult medical de specialitate preventiv, riscurile de apariție fiind ridicate. Medicul îți poate recomanda testul de toleranță la glucoză care poate depista diabetul în fază timpurie.
Acest test identifică dacă eliberarea de insulină este deficitară sau dacă există o rezistență periferică la insulină în urma căreia glicemia crește semnificativ.
Testul este recomandat și în cazul gravidelor, acolo unde există suspiciuni de diabet gestațional.
2. Foame extremă
Senzația de foame neîncetată, chiar și imediat după o masă copioasă, poate fi un simptom timpuriu de diabet. Această manifestare poate fi însoțită de sete extremă, care duce la ingerarea unor cantități mari de lichide, fără ca setea să poată fi potolită. Lichidele în exces duc la urinare frecventă, mai ales noaptea.
În plus, în ciuda unei cantități mari de hrană, există posibilitatea ca persoana să înregistreze o pierdere în greutate inexplicabilă, într-o scurtă perioadă.
3. Vedere încețoșată
Diabetul afectează multe sisteme și organe ale corpului, în moduri imprevizibile. Vederea suferă numeroase modificări dacă se instalează această boală, iar imaginile neclare pot fi un simptom timpuriu de diabet.
Lentilele ochiului sunt inflamate, își schimbă forma, ochiul nu se mai poate concentra pe nimic, motiv pentru care vederea devine încețoșată.
4. Infecții recurente
Pielea poate să se confrunte cu probleme de uscăciune sau mâncărime. Uneori sunt înregistrate infecții ale pielii care abia se vindecă și reapar sau se poate observa o vindecare îngreunată a rănilor și a vânătăilor. Acestea pot fi în categoria simptomelor precoce, în aceeași măsură în care și infecțiile frecvente de la nivelul gingiilor sau ale vezicii urinare pot reprezenta același lucru.
Există situații în care pielea își poate schimba culoarea, devenind mai închisă în jurul gâtului și al axilelor sau pot să apară zone decolorate la nivelul epidermei.
5. Oboseală sau somnolență
Slăbiciunea fizică se împletește cu oboseala și face ca totul să se schimbe. Indiferent de cât de bine te odihnești, ai o stare de somnolență pe parcursul zilei pe care nu o poți explica.
Alteori poate fi vorba de perioade în care ai probleme cu somnul noaptea, iar faptul că nu reușești să dormi suficient te poate induce în eroare, să crezi că acesta este motivul oboselii.
6. Furnicături sau amorțeală
Mâinile și picioarele îți pot da senzații de furnicături sau de ușoară amorțeală. Dacă observi și mișcări musculare pe care nu le poți controla, ar trebui să acorzi o mai mare atenție simptomelor și frecvenței acestora.
Fiecare dintre simptomele menționate pot fi semne timpurii ale diabetului, motiv pentru care este important consultul de specialitate și investigațiile aferente pentru un diagnostic complet.
Există mai multe simptome timpurii ale diabetului pe care să le ai în vedere pentru a solicita ajutor medical de specialitate. Depistat la debut, diabetul poate fi tratat eficient și poți învăța să trăiești cu această boală. Chiar dacă nu ai observat apariția unor simptome neplăcute este bine să mergi la medic preventiv, mai ales dacă te afli într-o categorie de risc sau ai în familie persoane cu diabet. Netratat, diabetul poate duce la comă și deces.
Surse de informare:
- what are the signs and symptoms of diabetes? – https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/diabetes-symptoms
- Diabetes – https://www.nhs.uk/conditions/diabetes/
- Early Signs and Symptoms of Diabetes – https://www.webmd.com/diabetes/guide/understanding-diabetes-symptoms