5 profesori explică ce trebuie schimbat la sistemul de învățământ românesc

0

După discuția mea cu un grup de liceeni în ultimul articol pe care l-am scris pe această temă, am constatat că există o mulțime de lucruri legate de sistemul nostru de învățământ pe care am vrea cu toții, în calitate de elevi, să le vedem schimbate. De la lipsa de profunzime și suprasarcina des întâlnită în școli la metodele învechite de predare ce nu țin pasul cu lumea care există în afara școlii, au existat câteva lucruri care s-au evidențiat în toate răspunsurile noastre la întrebarea „Ce credeți că ar trebui schimbat în sistemul de învățământ românesc?”.

Știind că atât noi, elevii, cât și profesorii noștri suntem în aceleași săli de clasă, abordând aceleași teme și dificultăți de zi cu zi, acest lucru m-a făcut să mă întreb dacă și ei împărtășesc aceleași păreri despre subiect ca și noi, sau dacă anii lor de experiență suplimentară în sistemul școlar le-au schimbat perspectiva. Așa că i-am întrebat.

Iată ce consideră 5 profesori din școli publice și private că ar trebui schimbat la sistemul nostru de învățământ:

„Transformarea școlii în „laboratorul” de pregătire pentru viață al absolvenților. Din punctul meu de vedere, schimbările ce se impun în sistemul românesc de învățământ e necesar să fie centrate doar pe elevi, astfel încât, interesul acestora pentru învățare să crească cu fiecare parcurs și să rodească la finalul anilor de studiu. Putem face lucrul acesta dacă vom ține seama de dezvoltarea psiho-socială a copilului în organizarea nivelurilor de studii, de volumul și conținutul programelor școlare, de o abordare centrată pe educația nonformală și informală, pe reabilitarea cadrului didactic ca OM și ca formator. Foarte important este ca schimbarea să înceapă cu cei care implementează schimbarea. Deloc de neglijat…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.