3 echipamente moderne pentru o casă smart
Pe măsură ce tehnologiile avansează, conceptul de casă smart devine tot mai popular, iar uneori tranziția la acest tip de locuințe se face fără să ne dăm seama. Acest lucru se întâmplă pentru că dispozitivele și echipamentele de ultimă generație le înlocuiesc treptat pe cele clasice, iar atunci când trebuie să schimbăm un aparat vechi cu altul nou, variantele disponibile sunt din gama smart.
Totuși, dacă vrei să-ți transformi locuința într-o casă smart într-un interval de timp mult mai scurt, trebuie să ai în vedere dotarea sa cu unele echipamente care nu pot lipsi dintr-o astfel de locuință.
Termostat pentru controlul temperaturii la distanță
Eficiența energetică este una dintre caracteristicile caselor smart, iar aceasta se asigură și printr-un control optim al temperaturii, astfel încât confortul termic să presupună un consum minim. Esențial în acest sens este termostatul inteligent, care îți dă posibilitatea să controlezi temperatura din casă de oriunde dorești. Totodată, termostatul smart generează un program optim de funcționare a centralei, în funcție de programul zilnic al utilizatorilor, memorând orele la care aceștia pleacă de acasă și când se întorc, precum și programul din weekend.
Poate fi controlat de pe telefon sau de pe tabletă, iar pentru asta trebuie să fie conectat la rețeaua wi-fi a locuinței. Astfel, dacă lipsești de acasă mai multe zile, poți programa termostatul să pornească centrala cu câteva ore înainte de a ajunge acasă, pentru ca la sosire să găsești casa încălzită.
Videointerfon pentru controlul accesului și monitorizare
Videointerfonul poate fi considerat varianta smart a interfoanelor clasice, pe lângă funcția de bază – aceea de control a accesului în curte sau în imobil – oferind o serie de alte oportunități. În primul rând, îți permite să vezi cine te apelează, fără a fi nevoie să răspunzi înainte, așa că, dacă n-ai chef să discuți cu persoana respectivă, poți ignora apelul. De asemenea, te ajută să eviți accesul unor persoane rău intenționate care se prezintă ca fiind curieri, distribuitori de pliante sau instalatori, doar pentru a le permite să intre în incintă.
Dincolo te partea de comunicare și control al accesului, videointerfoanele permit monitorizarea spațiului din zona intrării, prin intermediul camerei video. Mai mult de atât, poți face asta de la distanță, cu ajutorul unui smartphone, și tot de la distanță poți vedea cine te caută când nu ești acasă și să comunici cu persoana respectivă.
Sistem de iluminat inteligent, pentru economie și atmosferă
Într-o locuință smart, și sistemul de iluminat trebuie să fie unul inteligent, iar asta presupune mai multe variante. De exemplu, poți opta pentru un sistem de iluminat pe bază de senzori de mișcare, care se activează atunci când intri în casă sau într-o cameră. Astfel, nu va mai fi nevoie să folosești întrerupătoarele, pentru că lumina se aprinde și se stinge automat, în funcție de cum te miști prin casă. Există și sisteme cu senzori de luminozitate, care adaptează intensitatea luminii de la bec în funcție de lumina naturală, dar și de momentul zilei. Totodată, poți regla intensitatea și tonul luminii după preferințe, creând astfel atmosfera pe care ți-o dorești
Și pentru că tehnologia smart presupune și controlul de la distanță, un sistem de iluminat din această gamă trebuie să ofere și această facilitate. Cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon, nu mai trebuie să-ți faci griji că ai uitat lumina aprinsă, pentru că poți verifica oricând acest lucru și poți acționa în consecință. De asemenea, dacă ești plecat mai mult timp, poți programa sistemul să aprindă o lumină seara, pentru a lăsa impresia eventualilor intruși că este mereu cineva acasă.
De la aceste trei echipamente trebuie să înceapă dotarea unei case smart, completând apoi cu alte dispozitive electronice și electrocasnice din aceeași gamă. Ar mai fi de adăugat și faptul că ai nevoie de o bonă conexiune la internet și o rețea wi-fi cu largă acoperire, pentru a putea utiliza toate aceste echipamente.