Zăpada artificială este tare si îngheaţă în scurt timp

0

Salvamontiştii au intervenit, de la începutul sezonului de schi, în 25 de cazuri de accidente de pârtii, cea mai mare problemă fiind legată de faptul că zăpada artificială este tare, îngheaţă în scurt timp, iar schiorii care cad se lovesc destul de serios, a explicat marţi, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs.

Potrivit acestuia, din cauza lipsei zăpezii naturale, sezonul sporturilor de iarnă a început destul de târziu, la finalul lunii decembrie, iar salvamontiştii au fost solicitaţi, de atunci, să acorde ajutor unui număr de 25 de persoane care au suferit accidente de pârtii.

Cel mai grav caz a fost al unui bărbat de aproximativ 60 ani, care a suferit un infarct pe pârtia de la Harghita Mădăraş, dar, datorită intervenţiei rapide a salvamontiştilor şi a echipelor medicale, acesta a ajuns la spital şi se simte bine.

Celelalte intervenţii ale salvatorilor montani au fost pentru acordarea primului ajutor unor persoane care au căzut pe pârtii şi au suferit fracturi de membre şi diverse contuzii.

„Problema cea mai mare este lipsa zăpezii naturale. Zăpada artificială este foarte tare, mai ales când e combinată cu gheaţa şi, atunci când cazi, te loveşti destul de tare. Zăpadă artificială este ok în primele 2-3 ore, după care îngheaţă şi, nefiind zăpadă naturală, nu e moale şi nu e bine să cazi. Din cauza asta avem mai multe probleme”, a explicat Fekete Örs.

El a adăugat că în judeţ sunt funcţionale, în prezent, 5-6 pârtii, din cele peste 30 existente, iar condiţiile de schi nu sunt dintre cele mai bune.

Şeful salvatorilor montani harghiteni recomandă schiorilor să fie atenţie unii la ceilalţi, să îi respecte pe cei care se află pe pârtie, să aibă echipament corespunzător, să folosească neapărat casca de protecţie şi să nu consume alcool înainte să a merge să schieze.

De asemenea, Fekete Örs a atras…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.