Vinul roșu: Beneficii și proprietăți

0

Știm cu toții despre vinul roșu că este o băutură alcoolică obținută din struguri roșii, care se găsește în numeroase țări. De-a lungul istoriei, vinul roșu a fost folosit atât pentru plăceri, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Potrivit studiilor, vinul roșu are numeroase efecte benefice asupra organismului, iar componentele sale chimice joacă un rol important în susținerea acestora. Acest articol explorează mai detaliat ce este vinul roșu, proprietățile sale, dar și beneficiile pe care le oferă pentru sănătate. Dacă și tu ești un iubitor al vinurilor, te invităm să parcurgi rândurile următoare pentru a le descoperi!

Ce este vinul roșu

Vinul roșu este obținut prin fermentarea strugurilor vinificați și se diferențiază de alte vinuri prin culoarea sa intensă. Acesta poate fi produs dintr-o gamă largă de soiuri de struguri, fiecare cu un gust și o aromă distinctă. Soiurile de struguri folosite pentru a produce vin roșu pot varia în funcție de regiune și sunt adesea amestecate pentru a obține un anumit gust. Unele dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri utilizate pentru obținerea vinului roșu includ Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir.

Proprietățile vinului roșu

Vinul, așa cum îl știm cu toții, este o băutură naturală, obținută din mustul de struguri. În cazul vinului roșu, acesta preia într-o proporție mare proprietățile soiurilor de struguri negri din care este obținut. În 100 ml de vin roșu se regăsesc următoarele valori nutritionale [1]:

 • calorii: 68;

 • proteine: 0,1;

 • carbohidrați: 2,5;

 • grăsimi și fibre: 0;

 • potasiu: 100 mg;

 • magneziu: 20 mg;

 • fosfor: 20 mg;

 • calciu: 7 mg;

 • fier: 0,9 mg;

 • vitamina B1: 0,01 mg;

 • vitamina B2: 0,02 mg.

De asemenea, pe lângă toți nutrienții menționați anterior, în vinul roșu există o gamă variată de componente chimice, responsabile pentru gustul și proprietățile acestei licori. Dintre acestea menționăm:

 • Taninurile – compuși fenolici responsabili pentru gustul astringent al vinului. Acestea au proprietăți antioxidante puternice, cu rol important în organism.
 • Flavonoizi – compuși vegetali care se găsesc în vinul roșu, cu efecte benefice asupra sistemului imunitar, având și acțiuni antiinflamatorii.
 • Polifenoli – compuși cu proprietăți antioxidante, care previn efectele negative ale radicalilor liber si au acțiune regenerativă asupra organismului.
 • Resveratrol – un antioxidant puternic și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire, ce se găsește în principal în coaja și sâmburii strugurilor [2].

Beneficiile vinului roșu pentru sănătate

Antioxidanții prezenți în vinul roșu sunt principalii responsabili pentru beneficiile vinului roșu. Susținut de sport și o alimentație echilibrată, consumul moderat de vin roșu poate aduce sănătății beneficii importante. Descoperă-le în rândurile următoare!

Vinul roșu poate preveni evoluția unor tipuri de cancer

Resveratrolul conținut de vinul roșu este una dintre cele mai cunoscute substanțe pentru efectele benefice în prevenirea cancerului. Testele de laborator au demonstrat eficiența resveratrolului în reducerea incidenței tumorilor, stopând dezvoltarea celulelor canceroase [3].

Vinul roșu susține somnul odihnitor

Somnul este parte integrantă a unui stil de viață sănătos, iar melatonina conținută de vinul roșu joacă un rol important în tratarea tulburărilor de somn. Acest conținut transformă vinul roșu în băutura perfectă pentru masa de seară, influențând pozitiv calitatea somnului.

Vinul roșu are efecte antiinflamatoare

Resveratrolul este substanța responsabilă pentru beneficiile antiinflamatoare ale vinului roșu [3]. Astfel, consumul moderat de vin roșu poate avea efecte benefice asupra organismului, ameliorând efectele neplăcute ale inflamațiilor.

Vinul roșu este benefic în cazul aterosclerozei

Antioxidanții conținuți de vinul roșu stimulează producerea oxidului nitric, un agent care ajută la menținerea sănătății arterelor. Astfel, vinul roșu are o importanță deosebită pentru funcția cerebrală [3].

Vinul roșu scade riscul pietrelor la rinichi

Un studiu [4] a demonstrat că un pahar de vin roșu pe zi poate diminua considerabil riscul apariției pietrelor la rinichi și a afecțiunilor cronice. Consumat moderat, vinul roșu poate preveni apariția pietrelor la rinichi.

Vinul roșu poate preveni afecțiunile cardiovasculare

Reducerea riscului de boli cardiovasculare prin consumul moderat de vin roșu este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acestuia. Vinul roșu este cunoscut pentru efectul dovedit în ceea ce privește fluidizarea sângelui [3].

Vinul roșu poate ajuta la prevenirea diabetului

Prin prisma faptului că ajută la reglarea zahărului din sânge, vinul roșu aduce beneficii privind prevenirea diabetului, fiind considerat un aliat important în cazul persoanelor care riscă să se confrunte cu o astfel de afecțiune.

În concluzie, vinul roşu poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, atunci când este consumat cu moderaţie. Acesta poate reduce riscul de boli cardiovasculare și poate ajuta la prevenirea cancerului, tratarea diabetului și îmbunătăţirea funcţiei creierului. Consumă vin roșu cu moderație și bucură-te de beneficiile acestei licori!

 

Referințe: 

[1] www.weightlossresources.co.uk. “How Many Calories in Red Wine.” Calories in Wine, Red – Weight Loss Resources, www.weightlossresources.co.uk/calories-in-food/alcoholic-drinks/wine-red.htm. Accessed 3 Feb. 2023.

[2] “The Truth about Red Wine and Heart Health.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281. Published 14 Jan. 2022. Accessed 3 Feb. 2023.

[3] “What Are the Benefits of Drinking Red Wine?” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/265635. Updated 25 Sept. 2022. Accessed 3 Feb. 2023.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.