Tulburări gastrointestinale: cauze, manifestări, tratament

0

Tulburările gastrointestinale sunt probleme de sănătate frecvent întâlnite, care includ un spectru larg de afecțiuni ale sistemului digestiv. Acestea se împart în trei categorii principale: tulburările funcționale, tulburările structurale și tulburările anale.

Tulburările funcționale

Reprezintă forma cea mai puțin gravă a afecțiunilor intestinale și apar atunci când sistemul digestiv nu funcționează corect. Tulburările funcționale au la bază multiple cauze, cele mai importante dintre ele fiind următoarele:

  • Consumul frecvent de lactate în cantități mari
  • O alimentație săracă în fibre
  • Stresul prelungit
  • Modificările rutinei zilnice
  • Administrarea excesivă de laxative, dar și a unor medicamente calmante, antidepresive sau cu efect narcotic
  • Sedentarismul
  • Abținerea prelungită atunci când apare nevoie de a defeca
  • Sarcina.

Cele mai frecvente tulburări funcționale ale sistemului digestiv sunt constipația și sindromul de colon iritabil.

Constipația

Se manifestă prin dificultatea eliminării materiilor fecale, având ca principale cauze o dietă săracă în alimente ce conțin fibre, schimbarea rutinei zilnice ori a stilului de alimentație. Nu reprezintă o problemă gravă, însă, poate provoca hemoroizi sau fisuri anale, în cazul în care nu este tratată la timp. Cea mai eficientă metodă de a scăpa de constipație este consumul de alimente bogate în fibre, coroborat cu mai multă mișcare zilnică. Și laxativele ajută, însă, doar dacă sunt administrate respectând strict indicațiile de pe prospect. Utilizarea excesivă a acestor medicamente va avea efect total opus.

Sindromul de colon iritabil

La nivelul colonului, au loc anumite contracții musculare care ajută la definitivarea procesului digestiv și la eliminarea reziduurilor alimentare. În cazul persoanelor care suferă de această tulburare, contracțiile de la nivelul colonului au o frecvență mai mare decât ar fi normal. Efectul este apariția crampelor, a durerilor abdominale, a balonării, precum și modificarea tranzitului intestinal.

Cauzele principale sunt consumul unor alimente mai greu tolerate de sistemul digestiv, stresul emoțional și administrarea anumitor medicamente. Cei care se confruntă cu  o astfel de problemă trebuie să evite cafeaua în perioada respectivă și să consume mai multe alimente bogate în fibre. În cazul în care tulburarea are cauze alimentare, se va elimina din dietă preparatul care a generat problema. Totodată, poți scăpa de sindromul de colon iritabil și cu ajutorul medicamentelor.

Tulburările structurale

Afecțiunile din această gamă sunt date de apariția unor anomalii structurale la nivelul tubului digestiv, care afectează funcționarea acestuia. Acestea pot avea forme ușoare, care se tratează medicamentos, dar, există și tulburări structurale ce necesită intervenție chirurgicală. Ulcerul, gastrita, boala diverticulară și boala Crohn se numără printre cele mai cunoscute tulburări structurale la nivelul sistemului digestiv. De asemenea, și cancerele digestive intră în această categorie, numărându-se printre bolile oncologice foarte des întâlnite. Cauzele diferă de la o afecțiune la alta, însă, alimentația nesănătoasă reprezintă un factor important, indiferent de patologie.

Tulburările anale

Cele mai frecvente afecțiuni din această categorie sunt hemoroizii, care apar ca urmare a inflamării vaselor de sânge din zona deschiderii canalului anal. Hemoroizii pot fi interni și externi și apar, cu precădere, ca urmare a încordării în timpul procesului de defecare, a perioadelor de diaree persistentă și în perioada sarcinii. Evitarea constipației și a diareei, printr-o alimentație echilibrată, reprezintă principala metodă de evitare a apariției hemoroizilor.

Alte tulburări încadrate în această categorie mai sunt fisurile anale și abcesele perineale. De asemenea, după drenarea unui abces, mai pot apărea fistule anale, care sunt leziuni extrem de neplăcute în zona deschiderii canalului anal.

Cele mai multe astfel de tulburări pot fi evitate prin adoptarea unei diete sănătoase și respectarea unor reguli pentru o digestie corectă. Consumul de alimente bogate în fibre este esențial în prevenirea tulburărilor gastrointestinale. De aceea, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească fructele și legumele, cerealele integrale, fasolea, mazărea, năutul, alunele, măslinele, nucile și alte oleaginoase. Nu în ultimul rând, hidratează-te corespunzător în fiecare zi și fă mai multă mișcare!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.