Transpiri excesiv? Iată care ar putea fi cauzele
Transpirația reprezintă răspunsul corpului la temperaturi ridicate, la activități fizice intense sau chiar la stres. Cantitatea produsă diferă în funcție de gen. Bărbații transpiră mai mult decât femeile, chiar dacă au același număr de glande sudoripare. Cu toate că este un lucru normal, există persoane care transpiră mult mai mult comparativ cu restul populației și, de cele mai multe ori, aceasta apare fără un motiv anume.
Dacă și tu transpiri excesiv, și apelezi des deodorante sau antiperspirante, cel mai important este să găsești cauza acestui exces. Motivul nu este întotdeauna legat de pregătirea ta fizică ci poate ține și de alte condiții sau afecțiuni.
5 posibile cauze pentru transpirația excesivă
Rolul transpirației este de a elimina căldura excesivă din organism. Dacă transpiri atunci când corpul tău nu are nevoie să elimine căldură, atunci cauzele nu sunt normale și poți prezenta:
Hiperhidroza
Hiperhidroza este caracterizată prin transpirația excesivă care nu este cauzată de căldură sau exerciții fizice. Există două tipuri de hiperhidroză: primară și secundară.
– Hiperhidroza primară este o afecțiune medicală caracterizată prin faptul că organismul poate produce de cinci ori mai multă transpirație decât este normal. Boala afectează părți specifice ale corpului cum ar fi axilele, capul, tălpile și palmele.
– Hiperhidroza secundară. Apare, de obicei, ca un efect advers sau secundar al unor medicamente și produce transpirație excesivă pe tot corpul. Persoanele cu hiperhidroză secundară au o probabilitate mai mare de a transpira și în timpul somnului.
Glicemie scăzută
Transpirațiile excesive pot fi asociate și cu un nivel mic de glucoză în sânge. Printre cauzele hipoglicemiei se numără administrarea, peste limita normală, a medicamentelor pentru diabet, exercițiile fizice intense sau un aport alimentar scăzut. Indiferent de cauza hipoglicemiei, simptomele se pot manifesta sub formă de transpirații excesive, de obicei în zona cefei și la rădăcina părului, bătăi rapide ale inimii, tremor, amețeală și stare de greață. Dacă nivelul glucozei în sânge nu este cu mult sub valoarea normală, atunci aceasta poate fi remediată prin consumul unui aliment sau lichid ce conține zaharuri. În cazul în care glucoza în sânge continuă să scadă sau să se mențină sub valoarea normală, atunci vor apărea simptome adiționale și va fi necesar un consult medical imediat.
Anxietatea
Când vine vorba de factori responsabili pentru sudorile excesive, anxietatea este unul dintre cei mai importanți. Dacă asudatul este normal atunci când ai emoții, anxietatea te poate face să transpiri cu mult peste normal. Stresul cronic este un alt factor care poate contribui la eliminarea excesivă de apă prin piele, factor care, împreună cu anxietatea, poate face glandele sudoripare hiperactive.
Alimentele consumate
Anumite alimente pot cauza transpirații abundente. De la alimente fierbinți sau picante la băuturi ce conțin cofeină sau alcool, oricare dintre acestea pot cauza apariția sudorii la nivelul frunții, feței sau gâtului. Pe lângă aceste alimente și reacții care pot fi întâlnite la majoritatea persoanelor, există și câteva cazuri care prezintă o afecțiune mai rară numită trimethylaminurie sau sindromul mirosului de pește. Organismul acestor persoane nu poate descompune trimetilamina, compus găsit în ouă, legume sau pește și, ca urmare, excesul este eliminat prin urină și transpirație.
Modificări ale sistemului endocrin
Cum sistemul endocrin produce hormoni, orice modificare adusă acestui sistem poate duce la un exces de transpirație. Cele mai frecvente sunt sarcina sau menopauza, situații care afectează „termostatul” creierului, făcându-l să acționeze ca și cum persoana ar fi supraîncălzită.
Stresul constant legat de urmele lăsate pe haine și mirosul produs de transpirație pot afecta în mod negativ viața de zi cu zi a persoanelor aflate în această situație. Cu toate acestea însă, există numeroase metode de a combate transpirația excesivă atât pe cale naturală cât și medicamentoasă, în funcție de recomandările medicului specialist.