Totul despre safir: legende, proprietăți și sugestii de întreținere
Despre frumusețea și proprietățile terapeutice ale safirului s-a dus vorba de multă vreme, fiind asociat încă din vremuri străvechi cu regalitatea, credința și judecată înțeleaptă. Regii îl purtau pentru a se proteja de rău, de intrigi și pentru a preveni vărsări de sânge.
Deși fermecătoarea nuanță albastră este singura care ne vine în minte atunci când auzim de safir, trebuie să știi că este piatra prețioasă cu cea mai mare diversitate de nuanțe. Culorile safirului diferă în funcție de conținutul de minerale aflat în compoziția pietrei. De exemplu, un safir albastru conține urme de titan, în timp ce unul roz, urme de crom. Pe scara Mohs, scara durității pietrelor prețioase, safirul ocupă locul 9 din 10 după diamant.
Află totul despre safir – legende, proprietăți importante și sugestii de întreținere a bijuteriilor.
Totul despre safir – descoperă legendele!
Prima mențiune despre safir a apărut în urma unei expediții făcute de celebrul comerciant şi explorator veneţian Marco Polo pe insula Serendib, în Sri Lanka. În această zonă se găseau safire din abundență, după cum scrie exploratorul în „Cartea minunilor”.
Regii purtau în Evul Mediu bijuterii precum inele, cercei și broșe cu safir cu scopul de a fi protejați de răutatea și invidia celor din jur.
Grecii vechi purtau safir fiindcă considerau că are capacitatea de a deschide al treilea ochi, fiind astfel o cale pentru a înțelege predicțiile oracolului din Delphi, unul din punctele centrale ale religiei grecești.Poporul persan are una dintre cele mai frumoase legende în care descrie totul despre safir în puține cuvinte. Potrivit acesteia, safirele erau bucățele desprinse dintr-un piedestal uriaș care susținea Pământul și ale cărui reflexii ofereau cerului culoarea albastră.
Din perioada Renașterii, această piatră prețioasă a început să fie asociată cu regalitatea și cu sângele nobil, reprezentând un simbol al prosperității.
Safirul are o însemnătate deosebită și pentru vechii creștini, grație formei de stea. Ei considerau că cele trei linii care se intersectează și formează o stea corespundeau cu credința, speranța și destinul, astfel că purtau bijuteriile drept un talisman.
Totul despre safir: care sunt principalele proprietăți
Safirul este asociat cu prosperitatea, protecția și norocul în viață. Acesta mai este privit și drept cristalul înțelepciunii fiind util în alungarea gândurilor negative, vindecarea depresiei și stimularea atenției asupra a ceea ce este frumos în jur. Se mai spune despre safir că are puterea de a aduce echilibrul pe plan emoțional, devenind astfel un bun aliat în perioadele mai obositoare ori când trebuie luată o decizie importantă.
Safirul alungă anxietatea și teama legată de viitor și îi dă încredere celui care trebuie să lupte pentru planurile lui. Safirul este recomandat chiar și pentru susținerea regenerării celulare, detoxifierea corpului și menținerea sănătății sistemului nervos.
Despre safir se mai consideră și că are puterea de a ajuta la îndeplinirea visurilor în iubire ori pe partea materială. Ajută la stabilirea păcii între partenerii de cuplu, dar are efect benefic și pentru cei care vor să câștige bani în plus.
Cum se întrețin bijuteriile cu safir?
Safirul nu se zgârie cu ușurință, având în vedere locul fruntaș pe care îl ocupă pe scara durității pietrelor prețioase. Bijuteriile pot fi curățate cu ușurință acasă o dată ori de două ori pe lună, în funcție de nevoie și de cât de des le porți. Ai nevoie de o perie delicată și de o soluție din apă călduță și săpun lichid. Nu scufunda toată piesa în soluție, ci doar peria, după care curăță ușor piatra. Dacă nu ești mulțumit de rezultat și depunerile persistă, apelează la bijutier pentru o curățare profesională.
Safirul nu este doar o piatră prețioasă frumoasă, ci este înzestrat cu o mulțime de proprietăți terapeutice pentru care este extrem de apreciat încă din vremuri străvechi.