Top cele mai sanatoase mancaruri din lume: preparatele chinezesti

0

Cultura chinezească este una care s-a dezvoltat pe parcursul a mii de ani, iar grandoarea poporului asiatic se observa în foarte multe arii ale existenței, inclusiv în ceea ce privește alimentația. Chinezii au o tradiție culinară fabuloasă și au găsit, în timp, rețeta echilibrului. Ei mănâncă foarte sănătos, în general, în ciuda faptului că populația țării este extrem de numeroasă. În România, poți comanda chinezească prin intermediul platformelor de food delivery, iar cele mai savuroase preparate specifice Chinei îți pot fi servite rapid și la o calitate excelentă. Totuși, de ce este mâncarea chinezească atât de populară în toată lumea și ce o face să fie gustoasă și sănătoasă, în același timp? 

Hrană, nu sursă de calorii

Chinezii nu văd mâncarea ca pe o modalitate de îngrășare, ci ca pe o soluție prin care să oferi corpului nutrienții necesari pentru o bună funcționare a acestuia. Astfel, ei aleg să mănânce ingrediente bogate în vitamine, minerale și în toate elementele de care organismul uman are nevoie pentru a putea să își îndeplinească funcțiile corect. Reprezentativ pentru modul în care chinezii văd mâncarea este faptul că, în vocabularul lor, nu există termenul calorie. Paradoxal, mâncarea chinezească este destul de bogată în calorii. Studiile arată că, în medie, în China se consumă cu 30% mai multe calorii și, chiar dacă populația nu adoptă neapărat un stil de viață mai activ, ea nu este la fel de mare în greutate precum americanii. Explicația se rezumă la faptul că sunt evitate alimentele bogate în zaharuri. Dieta tradițională din China evită caloriile goale și se bazează pe cu totul alte elemente.

Legumele, considerate fel de mâncare

Din punctul de vedere al bucătăriei chinezești, legumele nu sunt doar ingrediente ale unor feluri de mâncare sau simple garnituri, ci sunt ele însele un fel de hrană. Astfel, foarte multe feluri de mâncare chinezească sunt compuse în proporție de aproape 80% din legume, la care se adaugă orez, carne slabă sau pește. Nu este de mirare, așadar, că atunci când consumi mâncare chinezească, te simți plin de viață și deloc sleit de puteri. Aceste senzații neplăcute sunt oferite, în general, de mâncărurile foarte grele, care nu facilitează o digestie ușoară și care sunt bogate în carbohidrați simpli și zaharuri. Un alt truc la care chinezii apelează pentru a se bucura la maximum de beneficiile legumelor este neîncălzirea lor până când se prăjesc. Asiaticii preferă să le consume mai degrabă crude, tocmai de aceea le prepară la wok, pentru ca sosurile lăsate de legume să se pătrundă între ele și să creeze o savoare deosebită. Totuși, legumele nu sunt ținute prea mult pe foc, tocmai pentru a-și păstra consistența pe care o au în stare crudă. 

Orezul, element cu rol central

Printre cele mai importante componente ale bucătăriei chinezești este orezul. Argumentul pentru care acesta este atât de folosit în rețetele asiaticilor constă în faptul că el oferă cu ușurință senzația de sățietate, iar chinezilor nu le place să se ridice de la masă fără a se simți sătuli. Bogat în fibre, nutrienți și fără grăsimi, orezul poate fi cu ușurință combinat cu legume, carne slabă și pește, pentru a obține mixul perfect de nutrienți necesari organismului, chiar și prin consumarea unor cantități destul de mici. Sățietatea este literă de lege pentru asiatici, iar acest lucru este dovedit și de faptul că ei aleg să consume supele la finalul mesei, pentru că alimentele lichide, de tip yin, le completează pe cele uscate, de tip yang. Rolul alimentelor yin este de a răcori organismul, în vreme ce alimentele yang îl încălzesc. Totuși, alimentele yin sunt cele care sporesc senzația de sățietate și contribuie și la o digestie bună. 

Mâncarea chinezească, este, așadar, o variantă foarte bună dacă vrei să păstrezi un echilibru nutritiv optim și să nu consumi zaharuri și carbohidrați simpli în cantități inutile. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.