Top cele mai bune metode de calmare a stresului
Ne confruntam zilnic cu situatii stresante, unele mai intense decat altele. Desi este considerat ca parte inevitabila din viata, stresul este un inamic al sanatatii, iar cunosterea unor metode care sa te ajute la depasirea situatiilor stresante este necesara. Exista solutii care functioneaza si care au efect imediat prin inducerea unei stari de liniste si calm, fara sa provoace scaderea capacitatii de concentrare, a atentiei sau a tonusului general.
Arome placute
Simtul olfactiv este special. Zona scoartei cerebrale care este responsabila de perceperea mirosurilor se suprapune cu alte campuri corticale responsabile de memorie. Acest lucru face ca aromele sa fie un stimul important pentru memorie. Asocierea dintre amintiri placute și o aroma, de exemplu, mirosul de vanilie – prajitura preferata din copilarie, menta – un moment in care savurai o ceasca de ceai, trandafir sau brad – o plimbare in parc sau in padure, ne va conecta cu un context pozitiv si va avea ca efect reducerea starii de stres.
Pentru a stimula ariile cognitive ale memoriei olfactive poti apela la infuzoare si la uleiuri aromaterapie. Alege-le pe cele preferate si foloseste-le de fiecare data cand stresul este intens si produce disconfort.
O sedinta de masaj
Masajul corporal are beneficii reale asupra sanatatii. Principalele efecte sunt stimularea circulatiei limfatice, relaxarea musculara, reducerea tensiunii arteriale si o relaxare generala a organismului.
Efectele benefice sunt potentate atunci cand se folosesc solutii de masaj care au, ele in sine, un rol pozitiv pentru trup si psihic. O alegere potrivita pentru persoanele afectate de stres cronic este masajul terapeutic care foloseste ulei esential de lavanda. Prin actiunea extractului de lavanda se obtine reducerea stresului, relaxare profunda si de durata, reducerea oboselii, a anxietatii si tensiunilor nervoase. Acest ulei este eficient in calmarea migrenelor si poate favoriza somnul odihnitor. Nu in ultimul rand, utilizat pe piele intr-o sedinta de masaj, poate calma iritatiile și regenereaza pielea.
Respiratie profunda
Probabil una dintre cele mai utilizate tehnici de relaxare este concentrarea pe respiratie. Mecanismul prin care aceasta tehnica simpla reduce stresul este unul foarte usor de inteles. Respiratia este un proces complex pe care il executi automat. Inspiram si expiram in ritmul necesar organismului, fara sa constientizam asta sau sa acordam atentie acestui proces continuu. Simpla concentrare a atentiei asupra respiratiei ne va permite sa putem controla voluntar ritmul inspiratiilor si al expiratiilor.
Expira profund, folosind constient muschiul diafragmei, musculatura toracica si abdominala, ca si cum ai da afara tot ceea ce este nociv. Ulterior, tot constient, inspira cat mai lent posibil pana ce plamanii vor fi incalcati la maximum cu aer. Foloseste din nou toata musculatura. Repeta de doua-trei ori acest proces constient al respiratiilor. Te vei simti eliberat de stres si tensiune si vei avea o stare placuta de relaxare. Beneficiul acestei solutii este ca poate fi folosita oricand, oriunde, atat in timpul unei sedinte la birou, dar si atunci cand conduci.
Imagini confortabile
Fotografiile pot fi un aliat in reducerea stresului. Alege imagini neutre, ideal peisaje si evita fotografiile de familie care pot alimenta emotii. Focalizeaza-ti privirea pe acestea si incearca sa te transpui in respectiva lume. Este o solutie care ajuta atat la diminuarea stresului, cat si la sustinerea concentrarii si alimentarea creativitatii. Imaginile pot contribui la o viziune pozitiva asupra propriei persoane. Poti folosi si imagini mentale care sa te ajute sa te transpui intr-un loc linistit si sa te relaxezi.
Expertii recomanda alegerea a doua sau mai multe tehnici de relaxare, care iti sunt cele mai confortabile si utilizarea lor alternativ sau in functie de situatie. Orice varianta ai alege este bine de stiut ca efectele se instaleaza cu adevarat dupa 10-15 minute de exercitiu. Mai mult, cu cat vei practica mai des metodele pe care le-ai ales, eficienta lor va creste, iar starea de bine se va instala mai repede.
Sursa foto: Shutterstock.com