Tipuri de polistiren pentru constructii. Diferente si recomandari pentru fiecare

0

Polistirenul a inceput sa fie folosit pentru constructii incepand cu anii 1950-1960, iar utilizarea acestuia dainuie pana in prezent. De-a lungul timpului cercetarile au aratat ca acest material are caracteristici foarte bune in ceea ce priveste izolarea termica a cladirilor, astfel ca s-a incercat imbunatatirea constanta a caracteristicilor  materialului, astfel incat acesta sa raspunda cat mai multor situatii de izolare. Iata asadar care sunt tipurile de polistiren pe care le putem folosi pentru constructii, care sunt diferentele si la ce poate fi folosit fiecare tip in parte. 

Polistiren grafitat

Nu intamplator am ales polistirenul grafitat prima data, ci pentru ca acesta este cel mai recent tip de polistiren, dar si cel cu caracteristicile cele mai bune de izolare. In ciuda faptului ca este inovativ si nou, pretul polistirenului grafitat nu este foarte mare, ci se incadreaza in aceeasi gama ca si in cazul celorlalte materiale de izolare. 

 

Polistirenul grafitat se distinge cu usurinta fata de celelalte materiale de izolare prin prisma culorii, complet atipice fata de ceea ce cunosteam pana in prezent. Polistirenul grafitat este negru sau gri inchis, datorita prafului de grafit din compozitia acestuia. 

 

Caracteristica de performanta a polistirenului grafitat consta in faptul ca datorita compusilor de grafit si a culorii este mai eficient in pastrarea unei temperaturi optime la interiorul cladirilor. La nivel de caracteristici tehnice, polistirenul grafitat are un coeficient de conductivitate termica cu mult mai mic decat al polistirenului uzual, iar acest lucru constituie un avantaj clar la nivel de eficienta energetica.  

Polistiren expandat

Polistirenul expandat este deja cunoscut tuturor, deoarece el a fost folosit la scara larga pentru realizarea termosistemelor pentru fatade. In ciuda faptului ca nu mai are nicio prezentare, exista anumite sfaturi referitoare la placarea cu polistiren pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a realiza lucrari calitative de izolare. 

 

Este nevoie sa intelegi felul in care lucreaza puntile termice, pentru a sti cum anume sa intervii, astfel incat pierderile de caldura sa fie limitate, iar temperaturile la interior sa fie constante.

 

Polistirenul expandat are o grosime mai mare decat polistirenul extrudat, iar acest lucru este deosebit de util in cazul termosistemelor in care este necesar un strat izolator de minim 10 cm. Este necesara folosirea unui adeziv potrivit si a plasei pentru realizarea armarii si de asemenea nu ar trebui sa lipseasca diblurile care asigura stabilitatea termosistemului. 

Polistiren extrudat

Dintre toate tipurile de polistiren acesta are cea mai mica grosime de material, dar si o densitate pe masura. In vreme ce polistirenul expandat este o structura aerata, cu greutate foarte mica, polistirenul extrudat este mai compact, nu isi modifica greutatea, dar isi modifica grosimea. 

 

Astfel, polistirenul extrudat este folosit cel mai adesea in zonele unde poate  fi dificil sa intervii cu polistiren uzual, asa cum se intampla in cazul peretilor interiori sau in cazul zonei casei scarilor. 

 

Polistirenul este unul dintre cele mai cunoscute materiale folosite pentru termoizolare, avand un coeficient de conductivitate termica foarte mic, asemanator cu cel al vatei minerale bazaltice, al vatei de sticla sau al spumei poliuretanice. 

 

Costurile polistirenului nu sunt mari, iar rezultatele sunt deosebit de bune, iar acest lucru poate fi evidentiat cel mai usor cu ajutorul termografiei in infrarosu. Se observa asadar faptul ca polistirenul reduce influenta puntilor termice si ca poate ajuta la eficientizarea termica a cladirilor si implicit la reducerea costurilor aferente facturilor de intretinere.

 

Alege asadar tipul potrivit de polistiren pentru realizarea izolatiilor, pentru ca acest material te poate ajuta sa iti protejezi locuinta si sa iti oferi un grad sporit de confort, indiferent de anotimp. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.