Tipuri de Boabe de Cafea: Arabica, Robusta, Liberica, Excelsa
Atunci cand vrei sa cumperi cafea pentru acasa sau esti la o cafenea in fata multor sortimente imbietoare trebuie de fiecare data sa stii exact ce vrei! De obicei, va trebui sa alegi intre Arabica si Robusta, cele mai populare sortimente de cafea la nivel mondial, sau un amestec intre cele doua, dar uneori ai de ales chiar si dintre sortimente mai putin cunoscute, dar care pot fi adevarate revelatii.
Pentru a alege de fiecare data o cafea pe placul tau, invata sa faci diferenta intre cele mai raspandite sortimente. Care sunt caracteristicile de baza ale principalelor tipuri de boabe de cafea, ce arome predomina, sunt dulci, amarui, aspre, fructate, cu gust de miere sau de paine prajita, alegerea unei cafele bune nu este usoara. Invata sa faci diferenta intre cele mai populare tipuri de boabe de cafea si rasfata-te de cate ori ai ocazia cu o bautura aromata.
Arabica
Arabica este cel mai popular sortiment de cafea din lume. Mai multe de 60% din cafeua consumata la nivel global este cafea Arabica. Boabele provin de la planta de Cafea Arabica. In prezent, cea mai mare cantitate de boabe de cafea Arabica provine din America de Sud, tara care asigura cea mai mare productie de cafea Arabica fiind Brazilia. Regiunea de origine a acestui tip de cafea este insa Etiopia de sud-vest.
Cea mai mare parte a cafelei care se gaseste in magazine sau cafenele este cafea Arabica. Cafeaua Arabica nu are insa, de fiecare data, acelasi gust ci acesta poate fi diferit. Aroma cafelei este influentata de multi factori, insa cei mai importanti sunt prospetimea boabelor si intensitatea la care aceste boabe sunt prajite.
Cafeaua Arabica de cea mai buna calitate trebuie sa aiba o aroma dulce care seamana putin cu ciocolata sau caramelul si este usor fructata. Cafeaua facuta din boabe de cafea Arabica are gust intens si poate fi o calatorie printre simturi si arome, in functie de propriile perceptii. Nu este surprinzator ca atunci cand savurezi o cafea Arabica sa simti o imbinare de arome de flori, fructe, miere, ciocolata, caramel sau paine prajia.
Robusta
Robusta este al doilea sortiment de cafea cel mai popular din lume, reprezentand in jur de 40% din productia mondiala de cafea. Cea mai mare cantitate de boabe de cafea Robusta provine din Vietnam, insa sunt multe plantatii si in Africa de unde aceste boabe sunt recoltate.
Boabele de cafea Robusta sunt facute de planta numita Cafea canephora. Aceasta se cultiva mult mai usor decat planta de cafea Arabica si este mai putin pretentioasa, de aceea rezista chiar si in conditii extreme, cum ar fi expunerea directa la soare sau temperaturile extreme de ridicate. De asemenea, planta de la care provin boabele de Robusta este mult mai rezistenta la boli si daunatori. Toate acestea duc la costuri mult mai mici de productie a acestui tip de cafea.
In privinta gustului, Robusta poate fi usor recunoscuta datorita gustului aspru, amarui, si a aromei aseamanatoare cu cea a cerealelor. Sortimentul are o concentratie mare de cafeina si un continut mai mic de zahar.
Liberica
Arabica si Robusta domina lumea cafelei la nivel global, dar chiar si asa, mai este loc si pentru alte sortimente de cafea, mai putin cunoscute.
Cafeaua Liberica provine din Liberia. Cultivarea acestui tip de cafea presupune anumite conditii climatice, de aceea este cultivata in special in Africa si Asia. Copacul de la care provin boabele de cafea Liberica creste chiar si 20 de metri inlatime. Boabele sunt mult mai mari decat cele de cafea Arabica si Robusta. Liberica a inceput sa fie cultivata in Filipine, acolo unde a inlocuit cafeaua Arabica din cauza ca plantele au fost distruse. Filipine ramane si astazi unul dintre cei mai mari producatori de cafea Liberica.
Liberica are un gust asemanator cu cel al cafelei Robusta, insa Liberica este mai tare si are o aroma de fum. Gustul de cafea Liberica chiar a fost comparat cu cel de ”tutun lichid”. Liberica are o concentratie de cofeina mai mica decat cele doua tipuri populare de cafea si chiar comparativ cu multe alte sortimente.
Datorita faptului ca nu este la fel de raspandita precum celelalte sortimente si nu prezinta caracteristici semnificativ diferite, cafeaua Liberica nu este usor de gasit in alta parte decat in zonele in care aceasta este produsa.
Excelsa
Pana in 2006, Excelsa a fost considerat un sortiment de cafea, dupa care a fost reclasificata si considerata un tip de cafea Liberica.
Boabele de cafea Excelsa sunt produse de arbori care ating inaltimi impresionante. Boabele de cafea seamana destul de bine cu cele de cafea Liberica. De obicei, Excelsa este folosita in combinatie cu alte sortimente de cafea pentru a adauga consistenta si aroma. Cafeaua Excelsa este un amestec de arome si reprezinta 7% din productia globala de cafea.
In concluzie, Arabica si Robusta sunt cele doua sortimente care domina lumea plina de arome a cafelei, in intreaga lume. Asadar, daca chiar in acest moment savurezi o cafea aromata, probabil este unul dintre cele doua sortimente sau chiar ambele. De multe ori, producatorii de cafea amesteca cele doua tipuri pentru a face mixul perfect de textura si aroma.
Cea mai buna cafea depinde de preferinte in privinta gustului si a calitatii bobului de cafea in sine, ne spun expertii EspressoCafe. Daca doresti sa bei o cafea cu gust dulce, atunci alege o cafea Arabica de buna calitate. Cand vrei o cafea tare, cu gust usor amarui, atunci alege Robusta.