Teste de screening obligatorii pentru tineri

0

În ultimii ani, cea mai solicitată analiză în laboratoarele private din România a fost test anticorpi COVID. Dacă e vorba despre interesul general legat de teme de sănătate, interesante se pare că sunt afecțiunile genetice rare, de tip boala Wilson.  

Printre toate acestea, însă, interesul pentru propria sănătate și adoptarea unei conduite preventive prin analize periodice și teste de screening rămâne la un nivel foarte scăzut. Majoritatea tinerilor au impresia că necesitatea testelor de screening apare undeva după vârsta de 40-50 ani, lucru cât se poate de neadevărat. Iată care sunt investigațiile pe care trebuie să le faci ca să ai certitudinea sănătății tale.

Cântărirea periodică

Probabil că toți avem un cântar în casă, pe care îl urâm mai mult sau mai puțin, dar pe care ne urcăm pentru a vedea cum mai stăm cu indicele de masă corporală. Atât luarea în greutate, cât și scăderea în greutate pot reprezenta semnale de alarmă, despre care e prudent să discuți cu medicul.

Tensiunea arterială

Hipertensiunea nu este neapărat o problemă a celor vârstnici. Ea poate fi ținută sub control la orice vârstă, evitându-se astfel riscul de a dezvolta una sau mai multe dintre numeroasele ei complicații. În plus, măsurarea tensiunii arteriale se face simplu, e ieftină și rapidă. Arterele, creierul, ochii și rinichii îți vor mulțumi, mai târziu, că ai contribuit la menținerea stării lor de sănătate.

Determinarea tensiunii arteriale poate fi făcută oricând acasă, dar e bine ca medicul să verifice acest parametru o dată la unul sau doi ani. 

Profilul lipidic

Profilul lipidic include determinarea trigliceridelor totale, a colesterolului total, colesterolul HDL și LDL. Începând cu vârsta de 20 ani, ar trebui să repeți acest set de analize cel puțin o dată la cinci ani. Dacă ai un istoric familial de boli cardiovasculare, dacă suferi de obezitate sau de diabet, profilul lipidic ar trebui verificat anual sau mai frecvent, în funcție de recomandările medicului.

Examen ginecologic și testul Papanicolau

Desigur, aceste două investigații sunt caracteristice femeilor, scopul lor fiind să identifice din timp orice modificare precanceroasă la nivelul colului uterin și eventuale probleme care ar putea conduce la infertilitate.

Screeningul pentru cancerul de col uterin ar trebui început la vârsta de 21 ani, recomandarea oficială fiind de repetare a testului Papanicolau la fiecare trei ani în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 21 și 65 ani.

În cazul femeilor cu vârste între 30 și 65 ani, cu test Papanicolau cu rezultat normal și test HPV negativ, screeningul se poate efectua la fiecare cinci ani.

În cazul femeilor active sexual cu vârsta mai mare de 24 ani, medicii consideră că este important screeningul pentru infecții cu transmitere sexuală: gonoree, chlamydia și HIV.

Femeile cu vârste între 50 și 74 ani, cu un risc moderat de cancer de sân, ar trebui să facă mamografii de control la fiecare doi ani. În cazul unui istoric medical familial de cancer mamar, mamografia de screening se poate efectua și mai devreme. 

În cazul femeilor sănătoase, fără factori de risc cunoscuți pentru cancerul de sân, se recomandă efectuarea unei ecografii de sân anuale. 

Screening pentru hepatita C

Specialiștii recomandă testarea anuală pentru identificarea unei posibile infecții cu virusul hepatitei C în cazul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 79 ani. Prin urmare, în preajma aniversării îți poți face cadou un set de analize care să îți ofere mai multe informații despre starea ta de sănătate.

Screening pentru diabet

În cazul în care tensiunea arterială este de 130/80 mm HG sau mai mare, medicul îți poate recomanda să faci analize pentru diagnosticarea unui eventual diabet.

Dacă indicele de masă corporală depășește valoarea de 25, înseamnă că ești supraponderal, astfel că screeningul pentru diabet ar trebui să înceapă cel târziu la vârsta de 35 ani.

Dacă ai alți factori de risc pentru diabet, de pildă, cazuri în familie, medicul îți va monitoriza glicemia cel puțin o dată pe an.

Verificarea sănătății orale

Încă din copilărie ar trebui ca fiecare dintre noi să facem o vizită medicului stomatolog cel puțin o dată la șase luni. În funcție de observațiile făcute pe moment, medicul îți poate recomanda consulturi mai frecvente. 

Verificarea sănătății ochilor

În cazul în care ai fost deja diagnosticat cu probleme de vedere, recomandarea este să faci un consult oftalmologic cel puțin o dată la doi ani. În cazul în care consideri că sănătatea ta este bună, un consult oftalmologic cel puțin o dată la cinci ani este important de efectuat.

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet, indiferent la ce vârstă, consultul oftalmologic trebuie efectuat o dată pe an. 

Screening pentru cancerul de piele

Fiecare dintre noi ar trebui să facă un control anual la medicul dermatolog pentru observarea și monitorizarea evoluției alunițelor și identificarea precoce a leziunilor cu potențial canceros.

Sursa foto: Shutterstock 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.