Șuruburile autoforante și autofiletante. Unde și cum le folosești?

0

Șuruburile reprezintă accesoriile cheie atunci când vine vorba despre asamblarea diverselor elemente în amenajări. Atunci când vrei să îți redecorezi casa, vei avea nevoie de o mulțime de șuruburi care să asigure stabilitate pentru piesele de mobilier și accesoriile pe care le folosești. Fie că vrei să atârni un tablou pe perete, să asamblezi o piesă de mobilier sau să agăți niște polițe, trebuie să folosești șuruburi.

Dacă vrei ca lucrările să fie durabile, șuruburile trebuie să fie de cea mai bună calitate.

În general, acolo unde nu există un filet prerealizat (cazul mobilierului pe care îl montezi singur), trebuie să optezi pentru un șurub autoforant sau autofiletant.

 

Ce sunt șuruburile autoforante și autofiletante?

 

Șuruburile autofiletante. Sunt șuruburi folosite în cazul polițelor din lemn. Acestea au vârf ascuțit și pătrund direct în masa lemnoasă. Dacă diametrul șurubului este mic, acesta poate să fie introdus integral în placa din lemn. Dacă diametrul este mai mare de 4 mm, este indicat să se facă o gaură în material înainte de a se introduce șurubul.

 

Șuruburile autoforante. Șuruburile autoforante au un vârf similar cu cel al burghiului și sunt destinate materialelor mai dure, cum ar fi tabla sau alte elemente din metal. De asemenea, șuruburile autoforante pot fi folosite și pentru lemn, plastic sau rigips.

Șuruburile autoforante diferă de cele autofiletante prin grosimea contrapiesei. Acestea sunt rezistente la coroziune, grație fosfatării galvanice prin care sunt trecute și pot fi de mai multe tipuri:

  • șuruburi autoperforante;
  • Șuruburi cu cap semirotund drept;
  • Șuruburi cu cap ionic înecat.

Șuruburile autoforante pot tăia într-o tablă de maxim 2 mm grosime, în timp ce șuruburile autofiletante pot tăia într-o tablă de doar 0.6 mm grosime.

 

Șuruburile autoforante, mult mai flexibile decât cele autofiletante

 

Scopul ambelor tipuri de șuruburi este similar: acela de a fixa anumite elemente, găurindu-le direct. Șuruburile autofiletante sunt mult mai puțin ofertante în ceea ce privește materialele pe care le pot găuri. Acestea se descurcă doar cu lemn sau cu alte materiale foarte subțiri.

Șuruburile autoforante, în schimb, pot fi folosite pentru tabla de până la 2 mm grosime, pentru lemn, plastic, gips carton sau metal, fiind esențiale în orice lucrare de construcții.

 

Ce alte șuruburi mai pot fi folosite în lucrările de amenajare?

 

De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tipuri de șuruburi, gândite în așa fel încât să ofere cea mai mare eficiență în lucrările pentru care sunt destinate. Pentru lucrările mici există șuruburi universale, cu tijă sau fără tijă. Acestea pot fi folosite pentru aproape orice material, atâta vreme cât grosimea lui nu este una foarte mare. În magazinele de profil vei găsi și șuruburi pentru tablă, pentru metal sau pentru alte materiale și scopuri.

Dacă nu sunt folosite șuruburi autoforante sau autofiletante, este important să se pregătească foarte atent terenul, prin găurirea prealabilă a materialului. Tocmai de aceea, deși există o mulțime de tipuri de șuruburi pe piață, cele autoforante și autofiletante sunt cele potrivite.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.