Siropul de catina, beneficii in lupta cu nenumarate boli

0

Catina este fructul unui arbust originar din Asia, iar beneficiile ei se cunosc inca din antichitate. Tibetanii si chinezii i-au descoperit proprietatile terapeutice si au utilizat-o in tratamentul multor afectiuni. In Romania, arbustul de catina creste in zonele montane joase si cele de deal, iar fructele se recolteaza incepand cu sfarsitul lunii august si pana in luna octombrie.

Printre produsele terapeutice obtinute din aceste fructe se remarca sucul proaspăt stors, pulberea, dar si siropul de catina, ce poate fi intrebuintat preventiv, pentru intarirea imunitatii, dar si in tratamentul diferitelor afectiuni.

 

De ce sa consumi sirop de catina cu regularitate?

Sirop de catina beneficii are beneficii considerabile pentru sanatatea intregii familii, fiind:

  • vitaminizant natural: siropul de catina este un vitaminizant natural. Consumul a 2-3 linguri pe zi (in cazul adultilor) asigura un aport important de vitamine si minerale organismului uman. Se obtine astfel un efect energizant care ii ajuta pe oameni sa-si desfasoare cu succes activitatile, mentinandu-se un tonus bun si pofta de viata;
  • imunostimulator recunoscut: unii medici recomanda consumul de catina in special dupa incheierea verii, asigurandu-se in acest fel ca pacientii lor de diferite varste se pregatesc cum se cuvine pentru intampinarea sezonului rece. Cantitatea mare de vitamina C (care este de zece ori mai mare decat in cazul citricelor sau al maceselor) ajuta organismul sa se mentina sanatos si sa lupte pregatit cu virozele de sezon care afecteaza activitatea cailor respiratorii si, implicit, starea de bine.

De asemenea, combate anemia si depresia. Consumul de catina proaspata, dar si de sirop ajuta la combaterea anemiei, datorita continutului de fier, care se asimileaza mai bine in combinatie cu vitamina C, care este de asemenea prezenta din belsug in acest fruct-minune.

In plus, siropul si-a dovedit eficienta si in tratamentul simptomelor depresiei. Cercetatorii au demonstrat ca atunci cand se consuma produsul, creste nivelul serotoninei din creier, acest hormon fiind responsabil cu starea de calm si de curaj. Astfel ca se recomanda in tratamentul depresiilor si al anxietatii.

 

Protejeaza inima si ajuta digestia

Studiile care s-au realizat pana in prezent au demonstrat ca un consum regulat de catina are beneficii si asupra sanatatii inimii, reducand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Consumat regulat, siropul de catina va elimina toxinele din corp, ajutand ficatul si prevenind ciroza sau alte afectiuni grave ale acestui organ. De asemenea, contribuie la functionarea optima a aparatului digestiv. Acizii Omega-7 au rol in hidratarea mucoasei din tractul digestiv, cu rol important in preventia ulcerului gastric.

Alte afectiuni in care este recomandat siropul de catina includ: alergii, reumatism, tuberculoza, cancer, ciroza, hepatite.

Fiind un produs naturist, siropul de catina se pastreaza in anumite conditii, in general la loc racoros, ferit de inghet si de soare, si se consuma intr-un termen mai scurt de timp, pentru a-si pastra proprietatile care il fac atat de special.

Farmacistul sau medicul specialist sunt cei mai in masura sa recomande aceste produse, mai ales in cazul copiilor sub trei ani, al gravidelor si al femeilor care alapteaza. Contraindicatiile se aplica in cazul consumului de medicamente anticoagulante, al hemofiliei, in diareea cronica sau pancreatita cronica.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.