Sfaturi pentru prima vacanță împreună cu bebe. Cum te pregătești, ce pui bagaje?
Prima vacanță împreună cu bebelușul reprezintă un moment important în viața de familie. Sunt multe de planificat, numărul bagajelor se triplează, iar stresul dinaintea plecării se amplifică și el. Din fericire, există câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor la pregătirea primei călătorii a bebelușului.
Viața unei proaspete mămici este precum un roller coaster. Când crezi că te-ai acomodat cu reacțiile bebelușului și ai reușit să încropești un program de somn, intervine un salt mental care îți dă peste cap eforturile. Apoi ai impresia că lucrurile revin la normal, dar surpriză, iese primul dințișor. Pe măsură ce trec zilele începi să îți găsești un ritm. Unul alert, presărat cu momente de panică și satisfacții dintre cele mai banale, precum un prânz savurat integral. Însă acest ritm dă semne că funcționează. Acesta este și momentul în care te gândești că poți face față și primei vacanțe cu bebe. Cu răbdare și multă organizare vei reuși chiar să te bucuri de concediu, mai ales că știi deja că starea ta se oglindește și în comportamentul bebelușului.
Iată câteva sfaturi despre cum să te pregătești pentru prima vacanță cu bebelușul.
Nu te lăsa copleșită de pregătirea bagajelor
Ca mamă, atunci când pleci în vacanță cu bebelușul de fapt doar schimbi mediul, activitățile de zi cu zi rămânând aceleași. Pregătirea mesei, schimbatul scutecelor, pregătirea băiței sau efectuarea ritualului de somn sunt activități de care nu te poți dezice doar pentru că ești în vacanță și până acum erai obișnuită ca asta să însemne relaxare.
Dacă ai înțeles și acceptat întru totul noul rol pe care îl ai, cu tot ce implică el, planificarea primei vacanțe cu bebelușul este pe jumătate rezolvată. Începe organizarea în gând, cu câteva zile înainte, stabilește câte bagaje va avea bebe și câte partenerul; la tine e simplu, vei avea doar unul, și acela făcut în zece minute. Primul gând va fi că nu știi de unde să începi. Nu intra în panică, pune tot ce consideri că-ți va trebui, iar cu o zi înainte de plecare mai aruncă o privire prin bagaje. Cu siguranță vei renunța la unele obiecte pe care inițial le-ai pus acolo sub impulsul momentului.
Fă-ți liste, listuțe și tabele
Întocmește liste cu obiectele de care ai nevoie pentru ca bebelușul să nu resimtă prea intens schimbarea mediului cu care abia se obișnuise. Nu uita să treci pe listă chiar și cele mai mici detalii, precum setul de jucarii de baie sau uleiul pentru masajul de seară. Cea mai eficientă metodă este să separi obiectele pe categorii de activități. Astfel, ai șansele cele mai mari să nu omiți vreun obiect de care ai nevoie.
Gândește-te că o parte dintre lucruri le poți achiziționa, la nevoie, și din alte magazine, însă dacă bebe adoră să se joace în special cu anumite jucării, ia în calcul că e posibil să nu găsești exact setul de cuburi copii pe care îl preferă. Așa că, la capitolele somn și joacă trebuie să fii atentă să nu uiți vreun obiect important.
Adaptează programul bebelușului fără a introduce obiceiuri noi
Cele mai importante momente din ziua bebelușului sunt mesele, somnurile de peste zi și, dacă bebelușul este ceva mai mare, orele de joacă. Așadar, încearcă în cele câteva zile de vacanță să menții pe cât posibil programul pe care îl aveați acasă, chiar dacă asta înseamnă să te adaptezi din mers. De exemplu, dacă se apropie ora de somn și bebe se află în scaunul de mașină, oprește radioul, începe să vorbești în șoaptă cu partenerul și cântă aceleași cântecele care știi că îl liniștesc pe cel mic. Vacanțele nu sunt momente prielnice introducerii unor obiceiuri noi în programul bebelușului, pentru că pot genera modificări în lanț în comportamentul copilului și astfel riști să nu te bucuri de aceste zile.
Întreabă ce facilități sunt oferite la cazare
Pentru a nu te aglomera cu bagaje și a nu te stresa mai mult decât este necesar în acest sens, înainte de a începe pregătirile dă un telefon la cazare și întrebă ce facilități oferă. Este posibil să primești un răspuns care să te scutească de câteva lucruri voluminoase pe care erai pregătită să le înghesui în portbagaj.
Documentează-te despre ce se află proximitatea cazării
Este bine să fi pregătită pentru situații neprevăzute, mai ales când te afli în afara zonei în care simți că ai minimum de control. De aceea, este bine să te informezi a priori despre unitățile spitalicești din apropierea zonei unde veți fi cazați, despre farmaciile non-stop din zonă sau despre distanța până la piața de legume și fructe.
Așadar, pregătirile pentru prima vacanță împreună cu bebelușul pot fi copleșitoare, dar cu răbdare și ceva spirit practic o vei scoate la capăt. Pentru a te asigura că împachetarea și călătoria se desfășoară fără probleme, începe pregătirile din timp. Astfel, vei evita stresul pregătirilor pe ultima sută de metri. Și nu uita să te bucuri de călătorie – îți vei aminti cu drag aceste momente prețioase când copilul va crește.
Sursă foto: Freepik.ro