Se va dezvolta chirurgia robotică la Timisoara

0

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, a declarat, pentru AGERPRES, că va continua dezvoltarea chirurgiei robotice în spital, care reprezintă viitorul în această ramură medicală, şi afirmă că va avea discuţii cu Ministerul Sănătăţii, în acest sens, aşteptând să se creeze un program naţional de chirurgie robotică, pentru că reprezintă viitorul.

Raul Pătraşcu susţine că chirurgia robotică este benefică pacienţilor, lucru dovedit de soluţionarea cu succes a unor cazuri deosebit de complexe, mai ales de natură oncologică, unde mâna robotului, ghidată de medic, este mult mai sigură.

Robotul chirurgical al spitalului, în valoare de 1,5 milioane de euro, achiziţionat în anul 2015, este parte a unui proiect european de cercetare mai amplu, în valoare de 4 milioane de euro, în acest interval beneficiind de noua tehnică chirurgicală aproape 150 de pacienţi care au avut mai ales maladii în zona pelvină.

„Consider că chirurgia robotică este benefică pentru pacient şi reprezintă viitorul. În primul rând, este minim invazivă. Noi avem în vedere, ca spital, dezvoltarea chirurgiei robotice pentru că se obţin rezultate mai bune pentru pacient. Robotul anulează orice fel de tremur al mâinii, mai ales în locuri cu vascularizare foarte complicată. De la începerea proiectului european pe chirurgia robotică (în anul 2015, n.r.) s-au realizat 146 de intervenţii, în anul 2019 s-au realizat 24 de intervenţii colorectale, în sfera urologică, dar şi operaţii complexe pe esofag sau în operaţia Whipple, prin care se scoate o parte din duoden şi capul pancreasului sau pancreasul în întregime, fiind cea mai complexă intervenţie din chirurgia generală datorită vascularizaţiei foarte bogate. La noi s-a efectuat scoaterea totală a pancreasului. Eu vreau să dezvolt această ramură a chirurgiei robotice pentru că reprezintă viitorul”, a afirmat Raul Pătraşcu.

Până la…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.