Ruptură de ligament – cum te va trata ortopedul?

0

De obicei, leziunile ligamentare sunt întâlnite mai frecvent la atleți sau la persoanele ce practică sport mai des. Ruptura de ligament este întâlnită la articulația genunchiului și a gleznei deoarece ele sunt două articulații intens solicitate. Ruptura de ligament genunchi este dureroasă și poate schimba modul de viață al pacientului pentru totdeauna.

Ruptura de ligament încrucișat anterior, prescurtat LIA, este cea mai frecventă leziune de ligament întâlnită în sport din cauza nivelului crescut de presiune de la nivelul genunchiului. LIA are un rol important în ceea ce privește stabilitatea, ceea ce înseamnă că, dacă este rupt, ar fi indicată o intervenție chirurgicală pentru a corecta leziunea. Nu tot timpul rupturile acestui ligament necesită tratament chirurgical însă neglijența de a nu fi tratat poate duce în timp la alte leziuni. În ceea ce privește simptomele leziunii ele presupun instabilitatea genunchiului, durerea și tumefierea acestuia.

Metode de diagnostic

Medicul specialist trebuie să examineze pacientul și locul în care acesta simte disconfort. De multe ori diagnosticul se poate pune numai pe baza unui examen clinic. Examenul clinic sau fizic se realizează prin inspecția, palparea, percuția sau ascultația pacientului. Totuși, este posibil să fie necesare și investigații suplimentare pentru a exclude alte cauze ale durerilor și pentru a stabili gravitatea leziunii. Aceste investigații presupun:

  • Radiografia – este recomandată pentru a putea observa dacă este vorba de o fractură osoasă;
  • Ecografia – folosită pentru a examina leziunile de la nivelul ligamentelor, tendoanelor și mușchilor;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică, cunoscută sub denumirea de RMN – această investigație poate indica gradul de severitate și semne de leziune a altor țesuturi.

Ea poate fi tratată prin tehnici conservatoare sau chirurgicale, în cazul în care ele sunt mai grave. Tehnicile conservatoare constau în repausul articulației, aplicarea de gheață pe suprafața afectată, administrarea de medicamente și purtarea unei orteze. Pentru a întări mușchii și a relua treptat funcționalitățile aparatului ligamentar, medicul ortoped va prescrie un set de exerciții fizice pacientului. Dacă există leziuni ale țesuturilor osoase, a mușchilor sau a tendoanelor este necesară o intervenție chirurgicală prin care ligamentele pot fi înlocuite sau suturate. În funcție de gravitatea traumatismului suferit, pacientul își va relua activitatea după o perioadă de recuperare mai lungă.

În cazul terapiei conservatoare, medicul ortoped va trata pacientul după cum urmează:

  • Îi va recomanda compresele de susținere, pentru a stabiliza articulația și a reduce umflarea;
  • În cazul în care durerea nu poate fi suportată, el va prescrie analgezicele și sedativele;
  • Poate propune purtarea unei orteze;
  • Va recomanda terapia fizioterapeutică pentru întărirea mușchilor și ameliorarea coordonării și a reflexelor.

În cazul terapiei chirurgicale, medicul specialist va recomanda operația doar în cazurile excepționale. Astfel, ortopedul poate propune intervenția dacă:

  • Pacientul este sportiv și dorește să continue;
  • Pacientul este tânăr și activ;
  • Leziunea cauzează instabilitatea genunchiului în timpul activităților zilnice;
  • Mai mult de un ligament sau cartilaj de genunchi este lezat.

Este recomandat ca în cazul în care vă întâlniți cu anumite simptome neobișnuite la nivelul genunchiului să apelați la un medic specialist pentru a afla dacă vă confruntați cu probleme grave. Este mai bine să prevenim o problemă decât să nu o băgăm în seamă și să se dezvolte pe parcurs.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.