Rezistenta la antibiotice, o amenintare pentru sanatate

0

Bacteriile se inmultesc pe zi ce trece si tot mai multi oameni mor in fiecare an din cauza bacteriilor multirezistente. Astfel se estimeaza ca 700.000 de oameni mor din cauza acestor bacterii, dintre care 33.000 in Uniunea Europeana.

Intre statele Uniunii Europene, Romania se afla pe locul 3 in ceea ce priveste impactul infectiilor produse de bacteriile rezistente la antibiotice, estimandu-se 1740 de decese in anul 2015.

Anul 2017 vine cu o usoara ameliorare a consumului total de antibiotice in medicina urbana, insa cu pastrarea consumului ridicat de antibiotice de rezerva. De asemenea, un studiu realizat in anul 2017 referitor la infectiile asociate asistentei medicale si implicit a consumului de antibiotic in spitale, indica o persistenta a prescrierii exagerate de antibiotice, aproximativ 45% dintre pacientii care sunt internati intr-o anumita zi primesc antibiotice.

De altfel, aparitia rezistentei la antibiotice este un fenomen biologic natural, ca urmare a utilizarii acestora. De asemenea, rezistenta la antibiotice rezulta din capacitatea bacteriilor de a se opune atacului cu antibiotice si se dezvolta adesea prin mutatii sau prin dobandirea unei gene de rezistenta a altor bacterii care deja exista in corpul unei persoane. Principalele motive ale rezistentei sunt fara indoiala, abuzul de antibiotice.

Ce trebuie sa retinem noi ?

  • Bacteriile rezistente sau genele care induc rezistenta apar si se raspandesc rapid intre oameni, animale, produse si mediu.
  • Un numar foarte restrains de antibiotice este in prezent in curs de dezvoltare.
  • In cazul in care aceasta boala se intinde pe o perioada mai lunga de timp si tratamentul este mai complex, asta implica si costuri mai mari.

Sfaturile pe care medicii specialisti le recomanda

  • Respectarea cu strictele a regulilor de igiena, cu precadere igiena mainilor
  • Este obligatorie consultarea medicului specialist inca de la primele semne ale bolii. De asemenea, se recomanda administrarea fara prescpriptie medicala doar a produselor medicale simptomatice.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.