Remedii eficiente și rapide pentru diareea la adulți

0

Nimănui nu îi place să se confrunte cu probleme digestive, însă acestea pot apărea atunci când te aștepți mai puțin. Diareea face parte dintre problemele intestinale cele mai întâlnite, afectând atât adulții, cât și copiii. Pentru a o evita sau a o stopa imediat ce apare, este bine să îi cunoști cauzele, precum și remediile. Află mai multe în cele ce urmează.

De ce apare diareea – cele mai întâlnite cauze

Diareea se manifestează prin scaune dese și apoase, care apar de cel puțin trei ori pe zi. De obicei este însoțită și de alte simptome, cum ar fi durerea abdominală, balonarea, gazele și crampele. Uneori poate apărea și febra, care dispare de obicei de la sine. Când suferi de diaree, ai un risc mare de deshidratare, pentru că organismul tău pierde lichide într-un ritm destul de alert. Urinările rare, uscăciunea gurii și senzația de slăbiciune în corp pot fi semne că experimentezi deshidratarea.

Un episod diareic se atenuează în mod normal în câteva zile, însă dacă problema persistă și e însoțită și de vărsături, greață sau dureri de cap, este indicat să te adresezi rapid unui medic. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale diareii:

  • Infecțiile – pot fi virale, bacteriene, parazitare sau cu fungi. Dacă sistemul tău imunitar este slăbit, iar flora intestinală nu conține destule bacterii bune, care să facă față, poți fi destul de ușor ținta infecțiilor.
  • Alimentele pe care le consumi în călătorii, dacă acestea nu au fost ținute sau preparate în condiții de igienă. Este valabil și pentru apă, pentru că și ea poate conține bacterii.
  • Unele medicamente, care distrug flora intestinală, în special antibioticele puternice.
  • Sindromul intestinului iritabil, care de multe ori se declanșează pe fond de stres.
  • Alergiile, intoleranța la gluten sau intoleranța la lactoză. Dacă știi că ai astfel de probleme, trebuie să acorzi o atenție suplimentară alimentelor consumate.

Ce remedii poți folosi împotriva diareii

Dacă treci printr-un episod diareic, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a atenua simptomele și a grăbi vindecarea:

  • Mănâncă echilibrat – atunci când ai diaree, sistemul tău digestiv este sensibil și nu poate procesa alimente grele, pe care le-ai putea consuma fără probleme în mod normal. Renunță la sosuri, grăsimi, prăjeli și înlocuiește-le cu orez, brânzeturi ușoare și uscate, banane, carne fiartă și pâine prăjită. Dacă mănânci supe, asigură-te că sunt bine strecurate. Foamea este un semn asociat cu o stare bună de sănătate, dar nu e indicat să supraîncarci stomacul atunci când intestinele tale sunt oricum supuse unui proces inflamator. Poți să introduci treptat în alimentație fiecare produs, odată ce începi să te simți mai bine.
  • Apelează la probiotice – acestea sunt bacterii bune, care ajută la funcționarea sănătoasă a sistemului digestiv și cresc imunitatea. Probioticele sunt unele dintre acele remedii diaree care ajută organismul să lupte, mai ales dacă dereglarea s-a produs din cauza consumului de antibiotice. Poți încerca Lactobacillus reuteri Protectis, care contribuie la restabilirea echilibrului bacterian din tractul digestiv și ameliorează simptomele.
  • Folosește săruri de rehidratare – sărurile sunt foarte utile pentru a reface organismul și a preveni deshidratarea. Se administrează simplu și sunt foarte eficiente dacă diareea nu este una severă.
  • Bea suficiente lichide – ai grijă însă la ceea ce alegi să bei. Lasă deoparte sucurile carbogazoase și cafelele, precum și orice alt lichid care conține zahăr. Consumă apă și ceaiuri. Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai cunoscute remedii în cazul diareii, urmat de cele de cimbru sau fenicul. Organismul uman are în general nevoie de 2 – 2.5 litri de lichide pe zi, pentru a-i asigura buna funcționare. Când suferi de diaree, nu e cazul să bei deodată o cantitate mare de apă sau de ceai, însă important este să asiguri nivelul optim de hidratare. Bea cu guri mici și ai grijă să ai mereu la îndemână o cană cu lichide.
  • Încearcă să reduci nivelul de stres – în cazul în care diareea ta este provocată de sindromul colonului iritabil, stresul va amplifica și mai mult simptomele. Știm că este neplăcut să suferi de diaree, dar dacă lași anxietatea să te cuprindă, obții efectul contrar. Odihnește-te, citește o carte bună sau uită-te la filmul preferat – cu siguranță vei observa o îmbunătățire a stării generale.
  • Consultă un medic – uneori, dacă diareea nu trece de la sine, iar simptomele sunt supărătoare, s-ar putea să fie nevoie de tratament medicamentos. Există pastile care calmează crampele stomacale și acționează asupra tractului intestinal, solidificând scaunele. Totuși, e bine să nu iei medicamentele fără îndrumarea unui specialist, pentru că acesta îți poate evalua realist situația, oferindu-ți tratamentul cu adevărat eficient.

Diareea este cu siguranță neplăcută, însă dacă reușești să iei măsurile potrivite, o poți face să treacă mult mai ușor. Aplică metodele de mai sus și vei observa efectele pozitive. În plus, pentru a preveni apariția diareii, încearcă să incluzi în dieta zilnică alimente cu probiotice sau suplimente pe bază de probiotice. Vei observa că sistemul tău gastric funcționează mai bine pe termen lung.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.