Registrul infractorilor sexuali nu e încă o hârtie, ci e absolut necesar
La cât s-a vorbit despre infracțiuni sexuale în ultimele zile, nu strică să știm că o lege care înființează registrul infractorilor sexuali a fost votată în România. Culmea, aproape în unanimitate (adică s-a înregistrat o singură abținere, din partea deputatul USR Duruș Vlad-Emanuel). Legea a fost inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan și se numără printre puținele inițiative care au stârnit interes (și aprobare) dincolo de partizanate politice. Ai zice că toată lumea s-a pus de acord, în cele din urmă, cu ceva. Iar acel ceva este faptul că există infracțiuni sexuale și că oamenii care le săvârșesc trebuie să răspundă în mai multe feluri pentru ele.
Ce presupune registrul infractorilor sexuali?
Pornită de la un eveniment precis – avocatul băcăuan Vlad Fesan a făcut investigații, după ce a aflat că un bărbat a încercat să agreseze două minore în fața unei școli din localitatea sa, și a aflat că persoana în cauză avea dublă condamnare pentru viol – propunerea de lege a venit, în marea ei parte, chiar de la avocat. Mai târziu, Oana Bîzgan a inițiat o propunere bazată pe acest text.
Astfel, registrul infractorilor sexuali este un mijloc automatizat de cunoaștere, supraveghere și identificare a persoanelor care au comis fapte de agresiune sexuală, acte sexuale cu minori și corupere a minorilor, trafic de persoane și trafic cu minori, proxenetism, pornografie infantilă, incest etc. Registrul va conține fotografii și date genetice ale agresorilor.
Scopul registrului infractorilor sexuali nu este de a fi o pedeapsă suplimentară, ci, declara inițiatoarea Oana Bîzgan, este o modalitate de a preveni recidiva în astfel de cazuri. Registrul va fi gestionat de Ministerul…
Citeste continuarea AICI