Regina-Mamă Elena se întoarce acasă. Povestea eroică a femeii care a salvat mii de vieți

0

S-a vorbit prea puțin despre Regina-Mamă Elena, în manuale și în discuțiile publice care s-au învârtit în jurul monarhilor României în ultimii ani. Poate de aceea destinul său atât de special este astăzi încă relativ necunoscut. Cu ocazia întoarcerii acasă a Reginei, spunem povestea unei vieți care poate oricând servi drept exemplu de atitudine verticală în fața unor pericole pe care azi e greu să ni le imaginăm.

Regina-Mamă Elena s-a născut pe 2 mai 1986 la Atena, în timpul domniei bunicilor săi, George I și Olga, și a trăit o copilărie simplă, ferită de drame politice. Totul s-a schimbat, însă, pentru ea, în 1913, când regele George a fost asasinat la Salonic, un eveniment ce avea să o șocheze și să spulbere inocența în care trăise până atunci. Ca și cum asasinatul de la Salonic nu ar fi fost suficient, trezirea la realitatea adultă a Elenei a venit și cu amenințările la adresa vieții tatălui său, devenit acum rege. Vremurile erau tulburi în Europa pe atunci, între războaiele balcanice și umbra primului război mondial, și aceste vremuri au și determinat plecarea familiei regale a Greciei în exil în Elveția. Așa se face că primul exil al vieței Elenei a început în 1917, și a prevestit, cumva, un destin retezat de locurile pe care le alesese.

Istoricii au arătat că ideea unei alianțe între familia regală a Greciei și cea a României i-a venit ducesei Maria Alexandrovna, mama Reginei Maria. Ea a fost cea care a stabilit și a susținut o alianță matrimonială, ceea ce în zilele noastre ar putea fi numit, mai simplu, o căsătorie aranjată. Însă acelea erau vremurile prin care trebuia să navigheze Regina-Mamă Elena în tinerețea sa….

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.