Printarea 3D în industria bijuteriilor
Uită-te cu atenție la inelul de care nu te desparți niciodată sau la pandantivul care îți scoate din anonimat orice ținută – te-ai gândit vreodată că aceste bijuterii poate au fost create cu ajutorul tehnologiei 3D? Printarea 3D a început să fie din ce în ce mai folosită în industria bijuteriilor la construirea matriței în care se toarnă ulterior metalul topit. Această tehnică este folosită în special la producerea pieselor de tip statement, de mari dimensiuni.
Procesul de producție în industria bijuteriilor
Designerii care folosesc acest proces de imprimare 3D în conceperea bijuteriilor au nevoie în medie de o săptămână pentru a finaliza proiectul. Totul începe de la proiectarea bijuteriei într-un program în cel mai mic detaliu – aceasta este de fapt și etapa care durează cel mai mult pentru că necesită multă atenție la detalii și creativitate. În momentul în care desenul este gata, intră în scenă imprimanta 3D care transformă acest desen într-o matriță. Un lucru important de menționat este faptul că în industria bijuteriilor, pentru realizarea acestor matrițe, se folosește de cele mai multe ori rășină 3D – există rășini speciale pentru bijuterii, industria dentară, industria ceramică, inginerie, etc. Rășinile 3D sunt ideale pentru obiectele de mici dimensiuni și cu multe detalii, în timp ce filamentele 3D sunt recomandate în cazul proiectelor de mari dimensiuni. Revenind la procesul de fabricare al bijuteriilor, după ce matrița este gata, aurul lichid sau orice alt metal poate fi turnat în matriță, rezultatul final fiind unul spectaculos.
Există designeri, cum este Lionel T. Dean, care a dus imprimarea 3D la rangul de artă în domeniul bijuteriilor și a produs o colecție de bijuterii fine printate 3D direct, fără matriță. Prin acest proiect, Dean a vrut să demonstreze faptul că printarea 3D va avea un cuvânt de spus în viitor în această industrie pentru că îți permite să creezi bijuterii fine și rezistente în același timp, cu un design unic, inedit – lucru ce nu este posibil întotdeauna prin tehnicile clasice de realizare a bijuteriilor. Colecția de bijuterii printate 3D a fost realizată integral din aur de 18K, iar acest proiect a implicat 5 mari companii din UK.
Imprimarea 3D integrală a bijuteriilor rămâne încă un proces costisitor – pierderile de materie primă (pulbere de aur de 18K) au fost destul de mari și nu s-a luat în calcul o producție de masă. Colecția a rămas pentru moment un simplu experiment. Însă, Cooksongold, una dintre companiile care au participat la realizarea acestor bijuterii lucrează la dezvoltarea unei imprimante 3D care să minimizeze aceste pierderi de materiale. Este posibil ca în viitorul apropiat să vedem colecții întregi de bijuterii cu un design spectaculos, realizate integral prin tehnica de imprimare 3D. Prețul va fi probabil mai mare pentru a acoperi pierderile care încă vor exista – este destul de greu de crezut că va fi creată o imprimantă 3D care nu va permite pierderile de materiale atât de fine.