Plătitor vs. neplătitor de TVA – ce trebuie să știi

0

La înființare, toate persoanele fizice autorizate sau juridice sunt declarate din start neplătitoare de TVA. Acestea au posibilitatea de a se înregistra în scopuri de TVA încă de la început, în urma unei opțiuni efectuate în acest sens, sau în momentul în care depășesc un anumit plafon al cifrei de afaceri. Descoperă mai departe ce presupune să fii plătitor sau neplătitor de TVA, care sunt avantajele și dezavantajele pe care le oferă fiecare situație în parte.

Ce diferențe sunt între plătitor și neplătitor de TVA

Orice persoană care achiziționează bunuri și servicii pentru care se colectează TVA, considerată consumator final, este plătitoare de TVA. Însă, în ceea ce privește firmele, sunt considerate plătitoare de taxă pe valoare adăugată afacerile care au obligația de a ține evidența separată a TVA-ului colectat sau plătit.

Să presupunem că o societate plătitoare de TVA cumpără marfă de la un furnizor și o revinde unui beneficiar. În această situație apare dreptul de deducere pentru că firma va fi nevoită să vireze statului diferența dintre TVA-ul de pe factura emisă beneficiarului și cea de pe factura primită de la furnizor în momentul achiziției mărfurilor. Ce se întâmpla dacă societatea ar fi fost neplătitoare de TVA? Bunurile erau achiziționate de firmă cu TVA de la furnizor, iar în în valoarea produselor livrate beneficiarului ar fi fost inclus și TVA-ul achitat furnizorului.

Dacă beneficiarul plătește TVA, valoarea facturii primită de la un neplătitor de TVA este destul de mare, iar colaborarea se poate dovedi nerentabilă. Însă, în cazul în care beneficiarul este persoană fizică, atunci nu va fi nicio diferență la valoarea totală a facturii.

Achizițiile din spațiul intracomunitar

O diferență importantă între cele două tipuri de entități apare în cazul tranzacțiilor intracomunitare. Astfel, dacă firma e plătitoare de TVA și achiziționează bunuri sau servicii de la persoane impozabile din UE, va beneficia de principiul taxării inverse și nu va achita TVA furnizorului. O societate neplătitoare de TVA va trebui să se înregistreze în scopuri de TVA intracomunitar, despre care poți citi mai multe în acest articol, și să plătească taxă pe valoare adăugată dacă achiziționează servicii de la o firmă impozabilă din UE sau cumpără bunuri a căror valoare depășește plafonul de 34.000 de lei/an.

Cum devine o firmă plătitoare de TVA

O societate poate deveni plătitoare de TVA la înființare, dacă depune o cerere la ANAF în aceeași zi cu depunerea actelor de înregistrare a firmei la Registrul Comerțului. De asemenea, se poate înregistra în scopuri de TVA și ulterior, prin opțiune, și are obligația legală de a deveni plătitoare de TVA dacă depășește o cifră de afaceri de 300.000 de lei într-un an. Persoana impozabilă trebuie să se înregistreze ca plătitoare de TVA în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit plafonul menționat.

În momentul în care o firmă devine plătitoare de TVA, aceasta va trebui să-și anunțe partenerii de afaceri despre modificările survenite, să folosească RO în fața CUI-ului societății și să realizeze schimbări în gestiune astfel încât pe documentele sale s apară și TVA-ul aferent vânzării.

Avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni

Dacă ești neplătitor de TVA ai posibilitatea de a fixa prețuri de vânzare mai reduse față de concurență, poți să-ți urmărești cu ușurință veniturile, nu trebuie să plătești TVA la stat și vei beneficia de costuri mai reduse la serviciile de contabilitate. Acest lucru este ideal pentru firmele mici, care nu au volum de cheltuieli și venituri pentru că nu-și vor putea deduce TVA-ul pentru bunurile achiziționate, lucru cu care se vor confrunta și partenerii săi.

Firmele plătitoare de TVA pot face achiziții intracomunitare fără să fie constrânse de un anumit plafon și au posibilitatea de a-și deduce TVA-ul. Această variantă este potrivită pentru societățile cu un volum mare de venituri și cheltuieli, dar există și dezavantajul costurilor mai mari pentru contabilitate sau necesitatea depunerii mai multor declarații la ANAF.

 

Este important să alegi să plătești sau nu TVA luând în considerare afacerile pe care urmează să le derulezi, societățile cu care vei colabora și cifra de afaceri pe care estimezi că o vei obține pe parcursul anului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.