Pilotul automat la mașini: 8 avantaje
Pilotul automat este unul dintre sistemele foarte apreciate de șoferi, deoarece oferă posibilitatea de a seta automat viteza cu care merge mașina. În acest fel, chiar dacă șoferul ridică piciorul de pe accelerație, mașina continuă să se deplaseze cu aceeași viteză constantă, care a fost setată la pilotul automat.
Setările pot fi cu ușurință dezactivate, prin simpla apăsare a pedalei de frână. Asta face ca accelerația și viteza să revină sub controlul șoferului. Unele modele mai noi, așa cum este și mașina Ford Puma, oferă opțiunea pilotului automat chiar pe volan, unde există butoanele aferente. În acest fel, întreaga experiență de condus este mai plăcută și mai utilă pentru cei care petrec mult timp în mașină călătorind sau făcând naveta. Este o caracteristică simplă, care ajută la condusul mai puțin obositor din punct de vedere fizic sau mental.
Pilotul automat este o tehnologie care există de la începutul anilor 1900. Cu toate acestea, modelele standard nu primit această opțiune în dotarea lor, până în 1970. În prezent, majoritatea mașinilor aflate în circulație beneficiază de pilotul automat în diverse variante și opțiuni.
Beneficiile pilotului automat:
1. Reducerea accidentelor
Este beneficiul nr. 1, deoarece permite șoferilor să păstreze o viteză constantă, iar asta reduce riscul de a accelera și a depăși alți șoferi. Implicit, scade riscul provocării de accidente datorate vitezei.
2. Scăderea consumului de combustibil
Deoarece mașina merge cu o viteză constantă, se reduce accelerația, prin urmare se îmbunătățește consumul de combustibil. Asta înseamnă economii importante, datorită îmbunătățirii consumului cu 17,2%.
3. Scăderea oboselii mentale și fizice pentru șoferi
Pilotul automat este una dintre numeroasele tehnologii care au făcut ca șofatul să devină o activitate mai plăcută și mai puțin obositoare. Este extrem de util pentru persoanele care petrec mult timp în mașină, călătorind sau făcând naveta. Este o caracteristică simplă care face condusul mai puțin obositor din punct de vedere fizic dar și mental. Conducerea mașinii pe distanțe lungi, necesită nu doar multă concentrare mentală, dar poate fi și foarte solicitant din punct de vedere fizic.
4. Relaxare la volan
Cu ajutorul pilotului automat, șoferul poate să mențină o viteză constantă fără a fi nevoie să țină piciorul pe pedala de accelerație. Acest lucru îi permite să se relaxeze și chiar să-și odihnească piciorul, ceea ce este benefic, mai ales în timpul unei călătorii lungi. Așezarea în aceeași poziție ore în șir, împreună cu manevrarea constantă a pedalelor, poate oferi șoferilor un sentiment rigid și chiar dureros. Pilotul automat va atenua acest lucru, permițând mișcarea picioarelor și ținerea lor într-o- poziție mai confortabilă.
5. Creșterea siguranței
Pilotul automat permite menținerea unei viteze constante acceptabile, ceea ce reduce tendința șoferului de a accelera, iar asta înseamnă creșterea siguranței. Scăderea probabilității de accidente scade în general atunci când este vorba de drumuri lungi și picioare obosite.
6. Scăderea poluării
Atunci când mașina circulă la viteză constantă, datorită pilotului automat, asta înseamnă mai puțină accelerație, deci mai puține gaze de eșapament. Scăderea nivelului de poluare al mașinii este încă unul dintre avantajele importante ale pilotului automat.
7. Evitarea vitezei
De multe ori, viteza nu este ceva intenționat. Un șofer poate merge mai repede decât limita de viteză deoarece apasă mai puternic pedala de accelerație, fără să-și dea seama. Pilotul automat este o modalitate bună pentru a evita excesul de viteză, prin setarea unei limite la nivelul legal.
8. Evitarea amenzilor de circulație
Depășirea vitezei și primirea unei amenzi este una dintre cele mai neplăcute situații pentru un șofer, în special pentru unul profesionist. Din acest motiv, pilotul automat poate fi un foarte bun prieten care îl ajută să nu se regăsească în situația de a rămâne chiar fără carnetul de conducere și, implicit, imposibilitatea de a munci.