Pielea uscată – cauze și tratament
Pielea uscată are o textură aspră, iar această caracteristică este din cauza nivelului insuficient de hidratare. Este comună și se poate îngriji corespunzător cu produse create anume pentru nevoile acestui tip de piele.
Cauze posibile pentru piele uscată
Poți avea piele uscată pe picioare, mâini, coate, pe față și în jurul gurii, acestea fiind zonele cele mai expuse la uscare. Însă, pielea poate deveni uscată oriunde pe corp. [1] Iată care sunt cauzele sale comune:
Factori meteorologici
Temperatura de afară poate influența nivelul de hidratare a pielii. Atunci când vremea este lipsită de umiditate sau când există perioade reci ori în care adie vântul, ele pot duce la uscarea pielii. De regulă, pielea tinde să se usuce mai mult în sezoanele reci decât în celelalte, însă unele persoane pot avea pielea uscată pe tot parcursul anului. [2]
Înaintarea în vârstă
Pe măsură ce are loc procesul firesc de înaintare în vârstă, glandele care produc uleiurile naturale ce hidratează pielea încep să își reducă activitatea. Acest fapt duce la o scădere a colagenului (care oferă elasticitate) și la uscarea pielii.
Dermatita alergică
Aceasta reprezintă o afecțiune dermatologică ce apare atunci când pielea intră în contact cu o substanță sau un factor care declanșează o iritație sau o reacție alergică. Pielea poate deveni uscată, roșiatică, poți avea mâncărimi și iritații. Unii dintre factorii cu potențial alergen includ metale (printre care nichelul), detergenți, produse cosmetice sau medicamente.
Psoriazis
O altă cauză a pielii uscate poate fi psoriazisul. Aceasta reprezintă o afecțiune autoimună în care organismul reacționează prin producerea unui număr prea mare de celule ale pielii, în special în zona genunchilor.
Din cauza excesului de celule cutanate, apar erupții ce au un aspect solzos și care sunt însoțite de mâncărimi. În lipsa unui tratament adecvat, erupțiile cutanate se pot sparge și pot sângera. [1]
Eczema
Potrivit specialiștilor, această afecțiune apare pe fondul existenței unor factori genetici și este declanșată de sistemul imunitar. Se poate manifesta oriunde pe corp, dar este mai frecventă la nivelul picioarelor. [2]
Simptomele ce o pot indica includ petice de piele roșiatică, uscată, cu umflături sau mâncărimi, uneori și erupții care cresc predispoziția la infecții. Simptomele se pot înrăutăți la contactul cu produse iritante, alergeni sau din cauza nivelului ridicat de stres.
Tratament
În primă fază, tratamentul pentru piele uscată presupune alcătuirea unei rutine de îngrijire bazată pe utilizarea unor creme de corp hidratante care au formule special concepute pentru nevoile acestui tip de piele.
Ele contribuie la hidratare în profunzime și la reținerea umidității, fapt ce ajută și la întărirea barierei naturale de protecție a pielii. În urma aplicării acestora, pielea va deveni mai catifelată și suplă.
Atunci când pielea uscată este extrem de uscată și apar mâncărimi sau este predispusă la crăpare, medicul dermatolog poate recomanda tratament medicamentos cu acțiune antiinflamatoare.
Alcătuiește-ți o rutină de îngrijire din care să nu lipsească produse hidratante adecvate tipului tău de piele pe care să le aplici în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj sau la recomandarea specialistului. De asemenea, asigură-te că ai un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. În cazul în care pielea este excesiv de uscată și nu observi îmbunătățiri, adresează-te unui medic dermatolog.
Surse de referință:
- “Dry Skin (Xeroderma): Symptoms, Causes, Treatment & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16940-dry-skin. Accessed 28 Feb. 2023.
- “Dry Skin on Legs: What’s Causing It and What You Can Do.” Healthline, 27 Mar. 2019, www.healthline.com/health/dry-skin-on-legs. Accessed 28 Feb. 2023.