Patru pași simpli și realizabili către o viață mai durabilă
Mulți dintre noi ne dorim să contribuim la sănătatea planetei, dar nu știm prea bine cum am putea face acest lucru. În plus, au și apărut o multitudine de produse sustenabile de lux și felurite practici ecologice, dar care nu par a fi la îndemână tocmai din cauza costurilor ridicate. Așadar, apare întrebarea firească dacă într-adevăr putem adopta stil de viață mai durabil, dar fără să ne coste o avere?
De un lucru putem fi siguri, și anume că în ciuda a ceea ce găsim pe rafturile magazinelor și a tuturor informațiilor și practicilor care circulă în mediul online, un stil de viață mai durabil nu trebuie să fie nici luxos și nici costisitor. În esență, o viață mai sustenabilă înseamnă să fim conștienți de consumul nostru și de obiceiurile noastre, după care să dăm dovadă de suficientă flexibilitate pentru a efectua eventualele ajustări. Nu sunt necesare gadgeturi scumpe, diete restrictive și nici alte sacrificii majore. Rutina în colectare aluminiu sau sortare hartie e suficientă.
Iată câțiva pași simpli pe care îi puteți face chiar din acest moment și fără să cheltuiți niciun ban:
- Fiți conștienți de risipa zilnică. De multe ori uităm să stingem lumina atunci când ieșim din cameră, alteori stăm minute în șir la duș și mulți dintre noi nici măcar nu depunem efortul de a opri apa cât timp ne spălăm pe dinți. Toți acești mici pași contribuie la un stil de viață mai durabil. De fiecare dată când stingem lumina după ce ieșim dintr-o cameră, când deconectăm dispozitivele electronice, când menținem temperatura sub 21 de grade Celsius și când încercăm să nu mai stăm atât de mult în duș, stilul nostru de viață devine mai durabil.
- Spălați mai puține rufe. Majoritatea persoanelor își spală hainele prea des. Acest lucru scurtează durata de viață a multor țesături, irosește apă și energie și este adesea complet inutil. Așadar, spălați doar ceea ce trebuie să spălați și săriți peste acele haine care nu sunt cu adevărat murdare, cum ar fi un pulover pe care l-ați purtat doar 2 ore cât v-ați uitat la un film.
- Faceți ordine în dulapul cu haine. În prezent, există mai multe modalități prin care puteți să vă donați hainele pe care nu le mai purtați sau le puteți trimite direct către o fabrică de reciclare a țesăturilor. Făcând acest lucru, veți contribui la economia circulară, veți oferi hainelor neglijate o nouă șansă de a fi purtate și veți elibera loc în dulap.
- Acordați atenție colectării selective a deșeurilor și reciclării. Dacă știm cum să ne aruncăm deșeurile, facem un pas mare către o viață mai durabilă. Multe deșeuri pe care obișnuim să le aruncăm pot fi reciclate, de la hârtie, plastic și până la sticlă și aluminiu. Sunt în desfășurare programe ample de colectare plastic, cupru, colectare aluminiu și hârtie. Pe lângă aceste programe eficiente de colectare la care puteți contribui, mai puteți reutiliza deșeurile pe care le aveți. De exemplu, puteți transforma tricourile vechi în pungi de cumpărături refolosibile sau în turbane pentru uscarea părului sau puteți realiza terarii mici din borcane de sticlă. Când vine vorba de reutilizarea deșeurilor, posibilitățile sunt nelimitate.