Paradontoza – simptome si tratament
Tutunul, alcoolul, cafeaua, alimentele tip fast food , sistemul imunitar slabit si o igiena bucala necorespunzatoare sunt doar cateva dintre cauzele aparitiei acestei afectiuni. In acelasi timp, frica de medicul stomatolog si lipsa controalelor periodice ii impiedica pe oameni sa previna astfel de probleme.
Ce este paradontoza
Paradontoza este o afectiune care ataca radacina dintilor si, in final, duce la caderea precoce a acestora. Boala este de foarte multe ori confundata cu gingivita (sangerarea gingiilor), insa aceasta este doar inceputul paradontozei. Asadar, la prima sangerare a gingiei este indicate o consultative stomatologica urgenta.
Paradontoza este favorizata de varsta inaintata, consumul de alcool, tutun, medicamente, zahar, anticonceptionale, chimioterapie, afectiuni endocrine, stres, diabet , placa bacteriana, tartru si o alimentatie lipsita de vitamine si minerale.
In acelasi timp, alimentele moi care isi fac loc printre spatiile intradentare si nu permit abraziunea dentara sunt o alta cauza a aparitiei paradontozei.
Trebuie sa stii ca paradontoza este ireversibila si nu poate fi decat stopata prin tratament stomatologic si printr-o igiena bucala corecta.
Simptomele paradontozei
Gingii rosii, moi, sensibile, inflamate
Durere la masticatie
Mancarimea gingiilor (pruirit gingival)
Senzatia de tensiune la nivelul gingiilor
Halena (mirosul neplacut al gurii)
Sangerarea gingiilor
Scrasnitul involuntar al dintilor
Un gust neplacut in gura
Retragerea gingiilor de la suprafata dintilor
Mobilitatea dintilor
Infectie intre dinti si gingii.
Tratament
Tratamentul este aplicat in mod diferit fiecarui pacient in parte, astfel ca nu se poate vorbi despre un tratament standard. Acesta este stabilit de catre medical stomatolog in urma unei consultatii.
In mod sigur este nevoie de cateva sedinte de detartraj si periaj profesionist. De asemenea, in functie de cat de avansata este forma de paradontoza, se poate ajunge si la interventie…
Citeste continuarea AICI